IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банковата система абсорбира 8 млрд. лв. лоши кредити за 4 години

Банките вече гледат по-смело напред, въпреки че имат още много работа по изчистване на проблемите от кризата

07:58 | 23.12.11 г. 27
Банковата система абсорбира 8 млрд. лв. лоши кредити за 4 години

Алфа банк и Юробанк се сляха в Гърция, като в България ще формират третата по-големина българска банка.

БАКБ привлече 48 млн. лв. чрез увеличение на капитала, след като СИЕСАЙЕФ АД купи 49,99% от банката от ирланската Allied Irish Bank.

ЦКБ привлече 45 млн. лв. чрез увеличение на капитала. Хидравлични Елементи и системи АД придоби почти 10% от Интернешънъл Асет Банк АД.

БНБ поиска увеличение на капитала и от Инвестбанк АД, като то бе гласувано от акционерите на 19 октомври 2011 г.

БНБ лиши от право на глас част от акционерите в Общинска банка АД и така Столична община си върна контрола над банката.

Първа инвестиционна банка издаде дългово-капиталов (хибриден) инструмент, а КТБ издаде подчинен срочен дълг.

Уникредит, КТБ и ПИБ бяха с най-бърз ръст през 2011 г. (по данни към деветмесечието).

Клон в България откри Иш Банк, която е най-голямата частна банка в Турция. 

Холандската "Ти Би Ай Еф файненшъл сървисиз" (ТBIF Financial Services) придоби всички акции от капитала на НЛБ банка - София в началото на годината.

За 12-те месеца до октомври 2011 г. населението е увеличило спестяванията си с 3,8 млрд. лв. до рекордните 30,7 млрд. лв., което укрепва банковата система, включително с намаляване на външното й финансиране.

В последната година населението е намалило банковите си задължения с 0,1% или с 9,6 млн. лв. до 18,97 млрд. лв. към 31 октомври 2011 г.

Данните показват, че населението е нетен спестител с 11,7 млрд. лв. и само за последните 12 месеца нетните спестявания се увеличават с 48%.

При липсата на интерес за получаване на кредити, банките погасяват част от чуждестранните си задължения и за 12-те месеца до октомври 2011 г. са върнали 2 млрд. лв., като вече дължат само 6,8 млрд. лв. на чужди банки.

За 12-те месеца до октомври 2011 г. активите на банковата система са се увеличили с 5,4% до 76,07 млрд. лв.

Също на годишна база кредитите и вземанията се увеличават с 4,4% до 60,1 млрд. лв. към 31 октомври 2011 г.

За десетте месеца на 2011 г. печалбата на банките е 513,6 млн. лв., като намалява с 0,5%, или 3 млн. лв., на годишна база.

За десетте месеца разходите за обезценки са за 1,07 млрд. лв. - спад с 0,5%, или 5 млн. лв., на годишна база.

Все повече банки залагат на мобилните и интернет операциите. През декември 2011 г. Уникредит Булбанк стартира мобилно банкиране, а изпълнителният директор на МКБ Юниобанк АД Мария Илиева заяви, че Банките поемат основната част от цената на кризата, тъй като печалбите им са намалели въпреки увеличената ефективност.

За последните 12 месеца (до октомври 2011 г.) средната лихва по новопривлечените левови депозити на домакинствата се понижава с 0,4 пункта, а по евровите – с 0,2 пункта. Средният им размер е съответно 5,4% в лева и 4,9% в евро през октомври 2011 г.

Средните лихвени проценти по новоотпуснатите през октомври жилищни кредити в лева се понижават с 0,5 пункта на годишна база до 8,1%, докато тези в евро се понижават с 0,1 пункта на годишна база до 7,9%.

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

ТБ Първа Инвестиционна Банка(FIB)

ТБ БАКБ АД(BACB)

ТБ Централна кооперативна банка АД(CCB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 17 rate down comment 5
Патилан
преди 12 години
Съгласен съм с тебе, а и моят опит показва, че колкото повече са "зомбита" по форумите, толкова е по-близо събитието да се случи!В момента става най-големият грабеж на чуждо богатство в историята на човечеството. банките срещу нациите. Това е една пирамида за ограбване на обикновеният човек.Създаването на еврото бе нужно на големите банки, за да може експанзията на фалшивите им пари да продължи отвъд националните им граници. Когато не могат повече да продължават да растат, те умират. Всъщност от монетарна гледна точка еврозоната е една утопия.Интересен е въпросът защо България не се готви за изчезването на еврото. Великобритания има собствена валута, при това не във валутен борд към еврото. Въпреки това, се готви, и го обявява публично. А ние сме се заварили към еврото и не правим нищо. Левът практически е евро и ако едното потъне, потъва и другото. Защо никой в тази страна не гледа към тази най-голяма заплаха и за икономиката, и за цялото ни общество? Някъде около 10 милиарда евро на български спестители предстои да изгорят. По БТВ......Хърсев, изрече една грандиозна лъжа, с която подведе хората, имащи спестявания в евро. Беше казано, че ако се разпадне евро-зоната, тези пари автоматично ще се превалутират в марки. Това е изключителна манипулация, която може да служи само за успокояване на народа, та да не си изтегли и обмени парите в нещо друго!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 6
Патилан
преди 12 години
ДА БЪЛГАРИЯ е толкова стабилна че, в нея вече БЪЛГАРИТЕ са на изчезване. А Банковата система е Стабилна, като "Титаник" на дъното на океана....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 12 години
Между другото интересна статия в хумористичен вид иска да покаже в какво се състои кризата: http://***.bloggingstocks.com/2009/03/05/the-financial-crisis-and-bailout-explained-with-bar/(статията е на английски)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 4
dobribozhilov
преди 12 години
Аз съм на работа още от сутринта като се събудя. Компът е до мен, и това работя. Във форумите влизам в почивките. Добре е когато се дискутира нещо да се дискутира самата теза, а не да се оплюват изказалите я, без нито дума по тезата.Моите тези обикновено са абсолютно непробиваеми и математически обосновани и затова често се случва глупостта да се нахвърли отгоре ми, останала без аргументи срещу тезата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 13
Hris0 Hrist0v
преди 12 години
Ох аман от разбирачи. Ако толкова много ги разбираше нещата в 10 ч. сутринта щеше да си на работа, а не да безделничиш във форумите. Ей покрай тази криза вече се почудиха с какви глупости да си запълват времето хората без работа цццц.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 11
dobribozhilov
преди 12 години
Банковата ни система е толкова стабилна, колкото е стабилно най-слабото и звено. След него всички ще бъдат пометени от масово теглене на депозити. Това е неизбежно, защото правителството в момента няма пари, за да спасява банки чрез национализирането им. Т.е. когато изгърми първата (кандидати за това са ............., но скоро може и други да изплуват), ще последва фалит, квестори, намеса на Фонда за депозитите, ще се види, че пари там няма, и после - "1996 Презареждане". Тия статистики са бошлаф работа - те са част от пропагандата на БНБ и банковото лоби, за да удължат агонията. Обективните факти са, че има банки, които бавят примерно преводи, раздуват такси, не изпълняват указания за набиране на капитал и пр. Има и банкери, които се спасяват вече - напр. старото ръководство на ..............., което напусна и натресоха банката на заместниците :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 8
bbzz24
преди 12 години
Т.е. искаш да кажеш, че банковата ни система е била в несъстоятелност само до преди годинка???Онова за събиране на преструктурирани кредити също звучи много смешно: ами нали Фич вчера ни каза, че голям риск пред БГ банките е раздаването на кредити на свързани лица... а ти очакваш те да върнат кредитите, които са дали на себе си само и само банката да излезе на печалба? т.е. да реализират печалба от собствените си средства. Активите/обезпечение били продаваеми, пак предизвиква смях в залата: та това са хотелчетата по Банско и морето на самите тези свързани лица, колко до момента са продадени, за да загуби лицето и да спечели банката?населението за 11 месеца спестило по 1350 на глава работещ... или по 23% от нетния среден доход? да вЕрваме ли? значи вивутуркат на месец с 400лв.или и тази статистика е криво разбрана от теб? май включва и депозити от граждани в чужбина, сигурно и на чужденци (гърци).защо не си връщат кредитите? изглежда, че теглят кредити, за да правят депозити :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още