IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата не плаща бонуси на стачкуващите миньори, за да не поискат пак

Възможно е скоро износът на ток да бъде преустановен заради миньорската стачка

21:25 | 19.01.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Държавата не плаща бонуси на стачкуващите миньори, за да не поискат пак

Ако сега се съгласим да платим исканите от миньорите от "Мини Марица-Изток" бонуси за годишното преизпълнение на плана за добив на въглища, то след няколко месеца те отново може да поискат нови доплащания.

Така заместник-министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев коментира мнение на депутат, че ако миньорската стачка продължи още седмица, то загубите ще надминат исканите от миньорите бонуси.

Добрев участва по покана на депутати на заседание на парламентарната комисия по икономика и енергетика, на което беше обсъден и въпросът за положението в държавните "Мини Марица-Изток" ЕАД. 

Зам.-министърът отново повтори, че ако се изпълнят исканията на стачкуващите за изплащане на всеки от заетите в дружеството еднократно по още 1000 лв. нето, то заедно с осигуровките ще трябва да се платят общо над 8 млн. лв. Нетната печалба за 2011 г. е общо около 20 млн. лева. Предложението на държавата е било да се разпределят бруто общо 1,5 млн. лв., но синдикатите не са приели.

Добрев не отговори как точно се калкулират обявените от ръководството на мините вече 3-4 млн. лв. загуби от началото на стачката на 15 януари вечерта. Той само предположи, че в тях се включват постоянните разходи и заплатите на тези, които не стачкуват.

Депутати обаче допуснаха, че сумата е толкова голяма, защото всъщност представлява нереализираните приходи.

По време на дискусията се разбра, че заплатите на миньорите заедно със социалните надбавки (включително режийни, разходи за храна и облекло и др.) представляват 37% от всички приходи. Според работодателя този дял през годините е варирал в рамките на 29-43%.

Средната работна заплата в "Мини Марица-Изток" сега е 1580 лв., а средната месечна сума за един зает заедно с осигуровките и социалните разходи е 2768 лв.

Складовете на ТЕЦ-овете, захранвани от "Мини Марица-изток", в началото на стачката са били пълни с около 1 млн. т въглища, които биха стигнали за работа за още 2 седмици при икономично използване, стата ясно от думите на зам.-министъра.   

При намаление с 25% на задължителните запаси от въглища на ТЕЦ-те на "Мини Марица-изток", държавата може да ограничи или прекрати износа на електроенергия, което още не е станало, посочи Добрев. 

В момента ВЕЦ-овете в страната работят на по-висока мощност, а на въглищната централа "ТЕЦ Марица Изток 1" е разпоредено да намали производството на електроенергия, за да се пестят въглища. В същото време обаче днес беше включен студеният резерв на "ТЕЦ Варна", която работи с по-скъпите вносни въглища.

Относно питания на депутати относно споразумението между ръководството на мините и синдикатите, за което и двете страни твърдят, че изпълняват, зам.-министърът коментира, че там не е записана точна цифра каква част от приходите трябва да представляват заплатите.

Формулировката е, че делът на заплатите не трябва да е по-нисък от средния през последните години.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
hanabishi
преди 12 години
Средно - 1580лв. Доста добра заплата за България. Но все пак това е високо рискова работа. Как обаче са определили че заслужават бонус от 1000лв? Това доста ми прилича на изнудване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още