IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как екофермерите се готвят за европейските субсидии след 2014 г.

Бизнесът изисква компетентност от администрацията, за да няма пречки в усвояването на еврофондовете

08:16 | 23.01.12 г. 1
<p>
	Пчеларите бяха сред първите биопоризводители, чиято продукция изцяло се изнася. <em>Снимка: БТА</em></p>

Пчеларите бяха сред първите биопоризводители, чиято продукция изцяло се изнася. Снимка: БТА

През последната година експертите от земеделското министерство и фонд „Земеделие“ активизираха информационната си кампания по програмата за селските райони, така че да привлекат интереса на земеделските производители към екоземеделието и животновъдството.

След последните, одобрени от Брюксел промени в програмата за селските райони, довели до значително увеличение на субсидиите за отглеждане на животни и земеделски култури във високопланинските и необлагодетелствани райони, заетите в земеделието проявяват интерес към постепенно преминаване от обикновено към екоземеделие.

Досега хората свързваха агроекологията основно с биопроизводство, но програмата за селските райони предоставя подпомагане и в редица други направления, към които до този момент няма особен интерес, поясни Александър Атанасов.

Фермерите, чиито земи попадат в така наречените региони с висока природна стойност могат да прилагат практики за запазване на местообитанията на ценните растителни и животински видове, като за целта получават компенсаторни плащания.

При запазване на стърнищата, където гнездят редки видове диви птици, субсидията е 61 евро за хектар, допълнително 58 евро на хектар се плаща и при отказ на стопаните да използват изкуствени торове в тези зони.

Значителни средства се дават и при запазване на традиционни овощни градини, при отгеждане на редки породи животни или при въвеждане на сеитбооборот, свързан с опазването на почвата и водите.

Допълнителни средства се отпускат и за земеделски производители, чиито земи попадат в териториите, включени в европейската екологична мрежа НАТУРА 2000. Ако фермерите се занимават с агроекология в регион, различен от този в НАТУРА, те могат да получават субсидии и по двете мерки, което е допълнителна възможност за разширяване на бизнеса, коментираха експерти.

От земеделското министерство обещават да се отворят към бизнеса, консултирайки предприемачите с интерес към агроекологията. Експертите обаче припомнят, че по места има служители в земеделските служби, чиято компетентност в областта на агроекологията е на елементарно ниво и за да не допускат пропуски, е важно при сложни казуси да търсят компетентното мнение на експерти от министерството на земеделието или централния офис на фонд „Земеделие“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:55 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
tonitov
преди 12 години
Без комасация резултатите няма да се подобрят. Не установеността възпира от дългосрочни инвестиции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още