IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сините депутати ще искат отмяна на мораториума за шистовия газ

Лидерът на ДСБ се позова на становище на Геологическия институт на БАН, което подкрепя сондажите за шистов газ в страната

12:54 | 02.02.12 г. 10
Сините депутати ще искат отмяна на мораториума за шистовия газ

От: Евстати Генов

Иван Костов и десницата в парламента поискаха отмяна на забраната за проучването за шистов газ в България. Лидерът на Демократи за силна България (ДСБ) се мотивира с оповестеното становище на Геологическия институт на БАН, в което се казва, че институтът подкрепя проучванията за наличието на шистов газ у нас.

Костов се позова на текстове от това становище, в които се посочва, "че е неразумно България да не проучи потенциала си за този нов енергиен ресурс".

Искането на сините идва две седмици, след като парламентът наложи безсрочна забрана върху проучването и добива на шистов газ по метода "хидравлично разбиване" или сходни техники. 

Иван Костов аргументира искането на сините с това, че на територията на България са правени над 200 сондажа за газ по тази технология - "хидравлично разбиване". И то без замърсявания за околната среда, с дълбочина на сондажите по-голяма от 2500 метра, разясни още Костов.

От името на парламентарната група Михаил Михайлов съобщи, че сините внасят в парламента проекторешение за отмяна на забраната върху технологията "хидравлично разбиване" и метода на проучване на шистов газ на територията на България.

Според десните страната ни трябва да работи за енергийната си независимост и да проучи има ли залежи от шистов газ у нас.

Веднага след сините по темата взеха думата и депутати от "Коалиция за България".

Петър Курумбашев и Георги Божинов обясниха, че сините вадят думите на академик Никола Съботинов, директора на БАН, от контекста.

"Изявлението на господата тук беше еклектика, изказване, което свързва различни неща", обясни Божинов.

Колегата му Петър Курумбашев обясни, че учените от БАН не потвърждават, че този метод може да бъде прилаган.

"Това, което те обясняват с писмото си, е, че не могат да се произнесат по този метод ("хидравлично разбиване") за проучване", допълни Курумбашев.

Още по темата четете на Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
tonitov
преди 12 години
Народа ние кротък, лесно не му писва, 45 години ви търпяха да го лъжите че му строите комунизъм така,че не продължавайте да бутате народа, пред наглите ви интереси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
diado mrass
преди 12 години
http://***.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/italiia-chehiia-polsha-i-ungariia-s-namaleni-dostavki-na-ruski-gaz,129704/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
diado mrass
преди 12 години
Бюрокрация и съдебни искове вместо търсене на природен газКапитал DailyКакво би станало, ако България имаше възможност пълноценно да добива и използва всички възможности за добив и газ? Няма как да знаем, тъй като даването на разрешения за проучвания и добив е непрозрачно и объркано.От началото на 2013 г. по газопреносната система на страната трябва да потекат първите количества газ от находището край село Девенци (Червен бряг). То е първото ново от доста години насам, като една от основните причини са проблемите около отдаването на разрешения за търсене и проучване, които са редовно блокирани поради обжалвания и административни решения за отмяна на конкурсите.Така от общо 29 разрешителни, издадени от Министерския съвет за търсене и проучване на нефт и газ на територията и акваторията на страната, реално действащи са само 13 (виж картата). Останалите или са блокирани заради заведени жалби, или се чака изпълнение на решението на съда. За четири блока пък конкурсите са приключили, без да е избран титуляр за започване на дейности. За блокове "1 - 19 Свети Атанас" и блок "1 - 21 Хан Аспарух" предстои обявяване на конкурс, като за целта се чака обявяване на процедурата в Официалния вестник на ЕК, което понякога отнема месеци. Конкурсът за блок "1 - 20 Никопол" пък вече е спечелен от фирмата "Ню проджект мениджмънт" и предстои да й бъде дадено разрешение от Министерския съвет. За блок "6 Омуртаг" пък тече съгласувателна процедура и подготовка на конкурсни книжа.Местният добив е важен не само заради допълнителните приходи, които влизат в бюджета, но и заради по-ниската цена от тази на единствения доставчик на България - "Газпром". Според министерството на икономиката и енергетиката количествата от находището в Девенци би трябвало да са с около 30% по-евтини от вносните. В момента "Мелроуз" доставя от находището в Галата газ на цена, около 25% по ниска от тази на руския газов монополист.Чужди фондове сменят банките
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
Натрий
преди 12 години
Страшна работа, ей! Загрижил се Костов за енергийната независимост. Да, бе, да.Ако си мислим, че Шеврон ще ни оставят намира жестоко се лъжем. Може да отложим с някоя година само.Ама, че свят... продажници където и да се обърнеш. Ти им казваш нещем те въртят сучат и пак те прецакват. ГМО, шистов газ, АКТА... ама като му писне на народа тогава ще стане страшно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 2
diado mrass
преди 12 години
Странно. Много странно. Направо не мога да повярвам. Най-бързо развиващата се страна в света за последните 30 години, страната която държи Америка за топките ..... Да вземе преди седмица почти и точно когато в България прие закон за ЗАБРАНА проучване и добив, да приеме мащабна програма, да промени законите си и да отвори път за Американски компании да помагат за добива на ШИСТОВ ГАЗ в земите си!?Не, тия направо режат клона на който седят. Те мразят земята върху която живеят. Да, познахте - това е Китай! http://oilandgas-investments.com/2012/natural-gas/china-shale-gas-reserves/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
Бате Пешо
преди 12 години
Иван Костов е ***.СДС са тотални *** и некадърници.Затова в следващия парламент няма да ги има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
ABBA
преди 12 години
"ИВАН костов след като разруши България през мандата си както винаги продължава да е изтъкнат американски лобист ....нищо чудно от таз продажна шайка"Подкрепям! Лобиситите и предателите АУТ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
all_trader2
преди 12 години
ИВАН костов след като разруши България през мандата си както винаги продължава да е изтъкнат американски лобист ....нищо чудно от таз продажна шайкаблагодартим ти Иване за измесления "ПРЕХОД" ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
jopii
преди 12 години
nyakoy pak iska da gushka mangizi na gotovo
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още