IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Приоритет за България са преговорите по бюджета на ЕС до 2020 г.

По време на датското председателство страната ни ще продължи да работи за влизането ни в Шенген, заяви в парламента премиерът Бойко Борисов

11:16 | 10.02.12 г.
Борисов: Приоритет за България са преговорите по бюджета на ЕС до 2020 г.

„През първата половина на тази година водещ приоритет за правителството остава обсъждането на многогодишната финансова рамка на Европейския съюз. Според нас тя трябва да осигурява необходимото финансиране на решенията за новите предизвикателства пред европейската общност".

Това обяви в парламента премиерът Бойко Борисов, представяйки доклада на кабинета за отминалато полско председателство на Европейския съюз и сегашното датско председателство, което ще продължи до средата на годината, предаде БТА.

От доклада на министър-председателя стана ясно, че България споделя виждането, че общата стратегическа рамка и кохезионната политика трябва да насърчават хармоничното развитие на регионите чрез намаляване на различията и да подпомагат най-слабо развитите райони да настигнат останалите.

Сред останалите приоритети премиерът посочи и дебатите по законодателните предложения, свързани с общата селскостопанска политика след 2013 година. Националната позиция е свързана със искане за запазване на нивото на директната подкрепа от съюза и справедливо разпределение на директните плащания между държавите-членки, необходими за запазване на доходите на българските фермери, отбеляза Борисов.

Премеиерът не отмина темата "Шенген" и посочи готовността на кабинета да продължи действията си на политическо и експертно ниво за присъединяване на България и Румъния към пространството, като се работи за промяна на резервираната позиция на Холандия и за  постигане на европейски консенсус по този въпрос.

По отношение на европейския пакт за финансова стабилност премиерът припомни, че България подкрепя спазването на стриктна фискална дисциплина, равнопоставено участие на страните извън еврозоната в дискусиите по темите, попадащи в обхвата на проектодоговора.

От думите му се разбра, че страната ще отстоява несъгласието си с инициативите за обща данъчна основа при корпоративното облагане на финансовите трансакции.

При датското председателство ще работим Европа да постигне бюджетна консолидация и най-добрите условия за устойчив растеж в дългосрочен план, каза премиерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още