IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Използването на снимки на културни ценности в рекламите ще се плащат на музеите

Собствениците на антики ще сключват договори с агенциите, които използват снимки или компютърни изображения с търговска цел

11:44 | 14.02.12 г. 1
<p>
	Досега компютърните изображения и снимките на ценностите не се плащаха на църкви или музеи &nbsp; &nbsp; Снимка: БТА</p>

Досега компютърните изображения и снимките на ценностите не се плащаха на църкви или музеи     Снимка: БТА

Използването с търговска цел на снимки, компютърни или видеоизображения на културни ценности задължително ще става срещу заплащане и след сключване на договори със собствениците на тези антики. Това гласят промените в наредбата за условията и реда за възпроизвеждане на културни ценности в копия или други предмети с търговско предназначение, обнародвана в днешния брой на „Държавен вестник“.

Досега музеите, където основно се съхранява културното и историческото наследство на страната, безвъзмездно предоставяха възможност на външни фирми за реклама или на издатели да правят фотографии, видео- или компютърни изображения на произведения на изкуството.

С въведените промени собствениците на културните ценности ще сключват договори с потребители, ползващи копията на тези ценности не само при реклама, но и при отпечатването на изображения върху тениски или за направата на колажи, предназначени за продажба.

В договорите задължително се описват броят и размерът на изображенията, които ще се използват. След направата на матриците или копията те задължително се връщат на собствениците на културната ценност, сочи наредбата. Дигиталните изображения пък се въвеждат в архивите на музеите.

В случай на повторна употреба на подобни копия клиентите отново са длъжни да сключват договори с музеите за възмездното използване на изображенията.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:35 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
rumen221
преди 12 години
ЯВНО Е...ВЕЧЕ ИЗПЪЛНЯВАМЕ МРАКОБЕСНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ НА "АСТА"...- НО ПЪК, КАКВО ПРЕЧИ ДОГОВОРА ДА Е ЗА 1 ЛЕВ...?!?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още