IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Anonymous с първа акция в България

"Хактивистите" сринаха сайта на ПРОФОН, която преди това подкрепи ACTA

10:19 | 06.02.12 г. 7
Автор - снимка
Създател
Anonymous с първа акция в България

Хакерската организация Anonymous извърши първата си мащабна акция в България, след като в неделя вечерта атакува сайта на българската организация за авторски права ПРОФОН. Организацията е една от 13-те, които в петък в отворено писмо до премиера, министри и депутати подкрепиха включването на България към търговското споразумение за борба с фалшифицирането (ACTA),

За няколко часа при влизане на адреса prophon.org имаше съобщение от хакерското Anonymous, което "конфискува сайта по силата на секция 14 от правилата за интернет".

Пълното послание на Anonymous, което бе публикувано на английски, е:

"Здравейте ПРОФОН,

Ние сме Anonymous. Научихме, че вие и други 12 алчни организации са подписали отворено писмо в подкрепа на т.нар. споразумение ACTA. Не само вашето писмо е пълно с фалшиви твърдения, но по същество вие предизвиквате притесненията на хората за тяхната свобода с "безпочвени предположения и манипулации". Това е неприемливо и точно това ни разгневи.
Вие сте първи, но не и последни. Това трябва да бъде урок за всички, които подкрепят ACTA.

Ние сме Anonymous.
Ние сме легион.
Ние не прощаваме.
Ние не забравяме.
Очаквайте ни."

Особено силно и добре обмислено според блогъри е и посланието, което "хактивистите" отправят, добавяйки и речта на Чарли Чаплин от филма "Великият диктатор". В нея Чаплин заявява, че „не искам да съм Император – това не е моя работа. Не искам нито да завладявам, нито да управлявам... Алчността отрови душите на хората, тя обгради света в омраза...“. 

В петък  ПРОФОН и още 12 организации изпратиха отворено писмо, с което искат да се противопоставят на „манипулациите в публичното пространство и да заявим категорично същността и целите на АСТА. А те безспорно са:

разработване в съвременни условия на ефективни механизми и процедури за защита и правоприлагане в областта на интелектуалната собственост, без да се засягат основни права и свободи на гражданите или съществени принципи на материалното право в националните законодателства, като се разшири например приложното поле на юридическата отговорност при нарушения; създаване на унифициран международен стандарт за защита на правата върху интелектуална собственост – стандарт, който понастоящем вече е приет в общностното законодателство на ЕС и националните правни системи на членовете му“.

Според организациите АСТА е документ, който дава гаранции, че онези постижения на правната система, които вече са достигнати в ЕС и в България и имат своето реално приложение у нас днес по силата на действащите специални закони в областта, ще бъдат въведени като международен стандарт за ефективна защита на правата върху интелектуална собственост по целия свят и нашите правоносители ще получават аналогична закрила на своите права в глобален мащаб.

„АСТА не е враг на технологиите и развитието“, уверяват от ПРОФОН. Наред с други неща, споразумението подчертавало важността на интернет сектора, като същевременно търсело по-ефективната закрила на новаторските идеи и творчеството онлайн.

„Нека площадната политика отстъпи пред отговорните национални решения и визията за бъдещето на България“, призовават в заключение от организациите.

През миналата седмица граждански организации и представителите на браншовото сдружение на независимите интернет доставчици в България алармираха, че приемането на АСТА ще представлява нарушаване на основни човешки права и ще сложи край на анонимността в интернет.

В четвъртък на среща при премиера Бойко Борисов
представители на IT-сектора, доставчици на интернет услуги и депутати от ГЕРБ са се договорили при ратифициране от Народното събрание на АСТА в частта за интернет доставките да бъде записано, че има резерви и ще се прилага действащото в момента българско законодателство.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
poorcitizen
преди 12 години
we are right behind you!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 12 години
Бравос!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
Спящият бик
преди 12 години
Тези нещастници от АСТА, импотентни да се съобразят с промените, които Интернет донесе на хората и да печелят в новите условия, са обречени да не оцелеят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
Ogibogi
преди 12 години
Браво !!!! Да продължават поред !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
XY
преди 12 години
Якоо! Браво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
melon
преди 12 години
Мачкане!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
браво само така
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още