IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Администрацията се отказва от продажбата на дървесината през борсите

Формира се работна група, която бързо да направи поредните промени в нормативната уредба

15:55 | 05.03.12 г. 2
Администрацията се отказва от продажбата на дървесината през борсите

„Ще предложа продажбата на технологична дървесина през борсата да отпадне”, съобщи министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов при днешната среща с представители на горския сектор в село Ракитово, съобщиха от пресцентъра на агроминистерството.

Изявлението му идва седмица след последните протести на дървопреработвателния бранш, който настоя за отмяна на търговията през стоковите борси и за връщане на модела на откритите търгове. Според представителите на бранша борсовата търговия ще облагодетелства единици фирми от бранша и ще предизвика поскъпване на дървесината за дребния бизнес, който не е в състояние да купува големи количества дървесина през борсата. 

След продължителни преговори с представителите на дървопреработвателния и мебелния бранш администрацията от земеделското министерство е решила да възстанови предишния метод на продажби чрез търгове.

По думите на Найденов една трета от дървесината ще отиде под управлението на Държавните горски предприятия, като директорите ще преценяват как да реализират този дървесен материал - дали чрез пряка продажба на склад, чрез търгове или през стоковата борса.

Ако съответното предприятие не може да осигури приоритетно количество за местното население, няма да се предлага продажба през борсата. Останалите 2/3 от дървесината задължително ще се реализират на търгове до 4 сесии, като условията ще бъдат направени и изпратени до директорите на шестте предприятия и ще бъдат еднакви за всички, каза още министърът.

Найденов увери бизнеса, че в рамките на няколко дни ще бъде създадена работна група, която да обсъди  и внесе промените  в Закона за горите и наредбата, която регламентира дърводобива.

Очаква се работната група да предложи формирането на малки, средни и големи пакети за продажба на дървесина на търговете, за да може да се обхванат потребностите на различните компании.

За малките фирми се предвиждат 33% от дървесината, които да бъдат разпределени в пакет от 100 до 1000 куб. Останалите количества ще се разпределят в пакет от 1000 до 50 000 куб. за средните фирми и над 50 хиляди кубика - за големите компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
enforcer
преди 12 години
и какво - поредното напред-назад
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още