IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Учени: Българската биопродукция има гарантиран пазар в чужбина

Агроминистърът Мирослав Найденов обеща добри дни за българските фермери след 2014 г.

15:06 | 06.03.12 г. 2
<p>
	Интересът към тазгодишното изложение е изключително голям &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; Снимка: Investor.bg</p>

Интересът към тазгодишното изложение е изключително голям         Снимка: Investor.bg

"Търсенето на биологични храни и продукти в света показва неотклонно тенденция на увеличаване. Всяка година оборотът им нараства с 4 до 10 на сто на годишна база, като в абсолютни суми той вече достига 60 милиарда долара". Това съобщи доц. Владислав Попов, директор на агроекологичния център към пловдивския Аргарен университет, при днешното откриване на международна селскостопанска изложба „Агра” в Пловдив.

За първи път в рамките на пролетното земеделско изложение производителите на биологична растителна и животинска продукция получават значителна площ за своите продукти. Само преди две-три години тези изделия се побираха върху няколко щанда, докато сега заемат почти цялата територия на събитието.

Докато през 2008 г. 408 фирми в България са се занимавали с биопроизводство и биопреработване, към днешна дата броят им вече е около хиляда. Увеличаващото се търсене на такива продукти практически осигурява неограничен пазар за нашата продукция в Германия, Австрия, Италия и другите държави от ЕС, поясни доц. Попов.

„Това производство у нас излезе от аматьорския си период” , коментира още ученият. И поясни, че 3-4 български вина от биологично грозде вече са се превърнали в "конвертируема валута" на Запад.

Според учения българската биопшеница също би могла да намери добра реализация в Европа. Пазарът за твърда пшеница в Германия е неограничен. Около 85-90 на сто от продуктите на биологичното земеделие и животновъдство сега се изнасят, след което се връщат преработени в България три-четири пъти по-скъпи.

Доцент Попов припомни колко важно е наличието и на сертифицирани лаборатории за биопродукция. На този етап тези храни се изследват от 11 сертифицирани лаборатории за контрол на целия производствения цикъл.

Фактът, че наетите от изложителите площи на тазгодишната "Агра" са с 27 на сто повече от миналогодишното издание на панаира, дава основание на главния директор на Международния панаир Пловдив АД Иван Соколов да смята, че в селското стопанство е настъпил обрат и браншът излиза от кризата. Той съобщи за ръст и на самите изложители, които са с 15 процентна повече спрямо миналата пролет.

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, който даде старт на тазгодишното изложение, припомни, че селското стопанство е сред браншовете, които никога не са били в криза.

„Населението на Земята се увеличава. Този сектор е обречен на успех. На българските земеделски производители искам да кажа - пред вас се очертават по-добри дни, въпреки изразявания скептицизъм за бъдещето на сектора След 2014 г. за вас ще настъпи това равноправие (по отношение на разпределението на европейските субсидии спрямо тези на останалите държави-членки на ЕС), което всички вие и ние очакваме”, обяви още земеделският министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
marinovator
преди 12 години
биопродукция продукция от продукти на биопродукцията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още