IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Броени дни преди крайния срок 40% от фирмите нямат онлайн връзка с данъчните

Сред най-изрядните към фиска до момента са търговците на хранителни стоки

11:56 | 08.03.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Броени дни преди крайния срок 40% от фирмите нямат онлайн връзка с данъчните

Изискването за свързване на касовите апарати на търговците в страната със сървърите на Националната агенция за приходите (НАП) до момента е изпълнено от около 180 хил. компании, съобщиха от НАП. Оттам напомнят, че до крайния срок за изпълнение на изискването остават само 20 дни.

От приходната агенция уточниха за Investor.bg, че общият брой фирми, които трябва да се свържат с НАП, са близо 300 хил., т.е. до сега изискването е изпълнено от малко над 60% от тях. От НАП посочиха, че технологично е възможно и останалите фирми да се свържат навреме с агенцията, но не трябва да чакат последните 2-3 дни преди крайния срок, защото тогава едва ли ще успеят.

Сред най-изрядните към фиска до момента са търговците на хранителни стоки. Над 20 000 търговски обекта вече имат дистанционна връзка на касовите апарати с НАП. Магазините за дрехи с дистанционна връзка са около 8 хиляди, а обектите за медицински услуги изцяло са изпълнили закона, като регистрираните компании са 7 900.

Инспекторите на НАП започват проверки на обектите още на 2 април, като всеки, който отчита оборота си на устройство без дистанционна връзка, ще бъде санкциониран с до 10 хиляди лева, а обектът ще бъде запечатан, докато изпълни изискването.

От НАП продължават да следят доходите на лицата според подадените декларации за дължимите данъци от физическите лица. От досега подадените данни е установено, че най-високият доход от 11,7 млн. лв за миналата година е декларирна от бургазлия. Четирийсетте най-богатите българи от класацията на данъчните според подадените декларации са заработили 140 млн. лв. през 2011 г.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
Спящият бик
преди 12 години
Да бе, да... Само че касовите апарати нямат никакво отношение към най-сериозните кражби - на "белите якички". И само ни отвличат вниманието с най-различни приумици. Щях да кажа "дреболии", но 400 лв. не са никак дреболия на днешния ни хал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още