IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доходите по граждански договори се обявяват от фирмите до 2 май

Справките са важни за данъчните, които засичат декларираните от физическите лица доходи

12:05 | 15.03.12 г.
Доходите по граждански договори се обявяват от фирмите до 2 май

Предприятия и самоосигуряващи се лица, които през миналата година са изплатили под формата на хонорари доходи на физически лица, различни от тези по трудов договор, са длъжни до 2 май тази година да представят в Националната агенция за приходите (НАП) справка за изплатените суми, съобщиха от ведомството.

Данъчните сравняват информацията с декларираните доходи, описани в годишните декларации за данъка на физическите лица. Сверката е важна, за да се засекат недекларирани доходи по граждански договори, за които се дължат санкции, поясниха от агенцията по приходите. 

В справката за изплатените доходи се обявяват лицата, на които са изплатени суми по граждански договори, сумите за наеми, рента или аренда за ползване на земеделска земя, суми от доброволно пенсионно и здравно осигуряване и др.

В справката не се включват изплатените доходи от трудови правоотношения, доходите от задължително социално осигуряване, както и доходите, изплатени на чуждестранни физически лица, които се облагат с данък по друг ред и подлежат на деклариране от платеца на този дохода.

Санкцията за непредставяне на данни за изплатени суми на физическите лица, както и за посочване на неверни или непълни данни в справката е до 250 лева. Глобата се налага за всяко недекларирано физическо лице, на което са изплатени доходи, различни от изброените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:43 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още