IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виненият сектор разполага с още 80 млн. евро за лозя и реклама

Министърът по еврофондовете откри традиционното изложение „Винария“ в Пловдив

16:56 | 15.03.12 г.
Виненият сектор разполага с още 80 млн. евро за лозя и реклама

За подпомагане на винения и лозарски сектор в страната Европейската комисия отпусна 113 милиона евро за периода 2009 – 2013 г., от които до момента са разплатени около 32 милиона евро.

Това съобщи при днешното откриване на традиционното изложени „Винария“ в Пловдив министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев, предаде БТА.

На тазгодишното изложение се представят 40 от големите винопроизводители. Общо регистрираните производители, търговци и чужди представители са 200, с което организаторите на изложението отчитат ръст спрямо миналата година.

В същото веме представители от бранша изразяват критични оценки заради високите наеми. Пред БНТ изпълнителният директор на "Лозаро-винарската къща" (ЛВК) в Търговище Петко Матеев обясни, че компанията се отказва от участие в тазгодишната експозиция поради високите цени на наемите.

"Въпреки нашето предложение заради кризата наемите да бъдат намалени, това не се случи. За нас е трудно да отделим 70 хиляди лева, които освен разходите за наем включват и допълнителните дейности, свързани с еноложката оценка на вината", поясни още Матеев.

От пресцентъра на изложението обясниха, че наемите през тази година не са променяни.

За втора поредна година успоредно с изложението за лозарство и винарство се провеждат още две изложби - за храни и напитки, опаковки, машини и технологии "Фудтех" и за хотели, ресторанти, кафетерии и търговски обекти "Хорека".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още