IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трайков и Константинов изхвърчаха от кабинета*

Ако недоволството срещу Стефан Констатинов нарастваше постепенно напоследък, отстраняването на Трайчо Трайков идва изненадващо

21:28 | 15.03.12 г. 23
Трайков и Константинов изхвърчаха от кабинета*

На извънредно заседание на Изпълнителната комисия на политическа партия ГЕРБ, свикано от премиера и председател на партията Бойко Борисов, са били обсъдени депозираните пред комисията оставки на министъра на здравеопазването Стефан Константинов и на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, се посочва в съобщение на пресцентъра на ГЕРБ.

След като се запозна с мотивите на министрите Стефан Константинов и Трайчо Трайков, изпълнителната комисия на ГЕРБ реши да приеме оставките на двамата, пише в съобщението.

Заседанието е било проведено веднага след връщането от Катар на премиера Борисов и водената от него делегация.

Вчера стана ясно, че нито един катарски бизнесмен не се е явил на бизнес форума в катарската столица Доха, където бяха и представители на 100 български компании. Организирането му обаче бе поверено не на икономическото министерство, а на това на външните работи под ръководството на Николай Младенов.

Също вчера противно на обичайната си практика депутатите от ГЕРБ решиха да подкрепят искането на левицата в седмичната програмата на Народното събрание да влезе точка за създаване на временна комисия, която да провери начина на формиране на цените на лекарствата и интересите в сектора. Това беше поредната демонстрация от страна на управляващото мнозинство, че е недоволно от работата на здравния министър Стефан Константинов. 

Според bTV здравният министър е подал своята оставка още в понеделник. Константинов бе критикуван в последните седмици за високите цени на лекарствата, a премиерът му даде срок от няколко дни „да влезе в час”. По-късно стана ясно, че  здравният министър не се ползва с доверието на депутатите от ГЕРБ, на пациентските организации и дори на лекарския съюз.

Стефан Константинов беше третият министър на здравеопазването в правителството на ГЕРБ. Преди него поста заемаше Божидар Нанев, който бе отстранен заради поръчка на ваксини против грип. Случаят бе предаден на прокуратурата и срещу него беше повдигнато обвинение за престъпление по служба. За нов министър на здравеопазването бе назначена Анна-Мария Борисова. Тя си тръгна скоро след това, като официалната версия за оставката й бе несъгласуване с партийното ръководство на идеята за доплащане в болниците.

Очаква се четвъртият министър да е политическо назначение. Според bTV вероятен наследник на Константинов ще бъде председателката на парламентарната здравна комисия Десислава Атанасова.

За разлика от оставката на Константинов тази на Трайков е по-скоро неочаквана. На последното правителствено заседание премиерът Борисов нарежда до петък министрите Найденов, Трайков и Дянков да се срещнат с производителите и да му представят анализ на цените на яйцата, агнешкото и свинското месо. И добавя, че в петък ще обикаля магазините заедно с Трайков и Симеон Дянков, за да дебне спекулата. 

За мястото на Трайков се спряга заместникът му с ресор енергетика Дeлян Добрев, който наблюдава и преговорите с АЕЦ "Белене". Друг възможен вариант е заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Валентин Николов. 

*Актуализирано в 22,40 часа 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 21 rate down comment 5
enforcer
преди 12 години
Е Трайчо беше един от малкото нормални в тоя кабинет. Въобще не се равнява на титани като Тотю и Миро... *** ход на началника
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 15
Бате Пешо
преди 12 години
Довиждане......няма да ми е мъчно за вас
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още