IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трайков все още не намира причината за отстраняването си

Премиерът посочи, че "там, където министрите се издънят или не се справят добре", има смени

20:31 | 18.03.12 г. 8
Трайков все още не намира причината за отстраняването си

Икономическият министър в оставка Трайчо Трайков продължава да твърди, че не може да разбере мотива, с който премиерът Бойко Борисов го е отстранил от поста му.

"Не ми беше представен мотив, както вече казах. Връщайки се назад, общо взето в последната година работихме в отличен синхрон с министър-председателя. Ако чашата е била пълна с нещо – то тя е била пълна с "Лукойл" и анекс 12 за "Белене". Тогава и за последен път имаше жълти картони и предупреждения", коментира Трайков пред Нова телевизия думите на премиера, че Катар е капката преляла чашата му.

Вицепремиерът Симеон Дянков пък не му е споделял по-рано, че за оставката се знае още от вторник.
"По никакъв начин, в никакъв формат по-рано не е ставало дума за това", категоричен бе Трайков пред Нова телевизия.

За сетен път той повтори и другата си теза, че не неговото министерство, а Външно е бил организаторът на проваления икономически форум в Катар.

"Факт е, че министерство на външните работи държеше изцяло да организира – те да канят фирмите, те да правят програмата, те да поемат активите и пасивите", каза Трайков.

Що се отнася до АЕЦ "Белене" той коментира, че ако централата трябва да стане с два руски реактора - цената трябва да е драстично различна от тази, за която се говореше досега.

Другите условия, които според Трайков трябва да се изпълнят са турбината да е от по-ново поколение, например френска, или пък нов блок в АЕЦ "Козлодуй" с това, което е произведено за Белене - руско, съчетано с американска автоматика и системи за контрол.

Най-добрият вариант според Трайчо Трайков обаче е България да осъществи ядрения си проект №1 – да удължи живота на 5-ти и 6-ти блок с поне 20 години.

По-рано днес за пореден път премиерът Бойко Борисов обяви, че причината за отстраняването на Трайчо Трайков от поста му е проваленият икономически форум в Катар.

"Години наред толерирам Трайчо Трайков. Дори, ако си спомняте 2012 година казах, че това е годината на Трайков. На растежа. Стана март месец. Ние абсолютно нищо нямаме предложено в тази посока. Да чакам да стане септември или октомври. Когато се нарича нещо икономически форум, дали той няма отговорност за него?",попита Борисов пред TV7.

Според него външният министър Николай Младенов се справя прекрасно и не той носи отговорността за краха в Доха.

Именно той бил човекът, който му уредил две срещи с емира и две срещи с министър-председателя на Катар – най-влиятелният човек в Персийския залив.

По повод на оставките на Трайков и Константинов, Борисов заяви: "там, където министрите се издънят или не справят добре, сменям ги и новите хора действат с повече амбиция".

По темата за младостта на новите министри, министър-председателят каза: "ако министрите са стари, ще са от ДС, а моите са завършили във Франция, Англия, Германия. Те са с по две-три висши образования. Момчета и момичета, които си разбират от работата", заключи Бойко Борисов.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
Raboti
преди 12 години
Г-н Трайков, били сте играч в отбора на мениджъра Борисов, докогато мениджърът е искал. Така е с Бербатов - на пейката е, защото така иска мениджърът му. Тевес и той е със същата съдба.Не търсете справедливости мотиви, уважаеми! Политическата игра е сурова и несправедлива; декларираните мотиви не кореспондират със скритите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
forexar
преди 12 години
Трайков защитаваше българсите енергийни интереси !Това е причината да бъде неудобен и да пречи !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
msimov
преди 12 години
Аз не можах да разбера. Откъде накъде Цветанов ще му иска оставката. Това е министър. Може ли такава излагация Бойкова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
къде пропусна в светата тройца и Уорлик владиката?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
bear76
преди 12 години
След всичко това, ако Бойко е поне малко мъж, трябва да излезе и поне да си признае за супер *** изпълнение и няколко смотаняка да си тръгнат. Да, ама дали е мъж...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
msimov
преди 12 години
Това е голяма излагация министър да говори така. Явно в Герб няма никаква отборна игра и там е всеки за всеки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
msimov
преди 12 години
Невероятно АЗ си мислех, че той сам си е подал оставката. Вярно казаха ми, че му била искана от Цветанов но мислех, че той сам си го е искал.Светата троица: Борисов, Дянков и Цветанов до гроб остава. Но за да остане трябват изкупителни жертви, което значи смяна на всички други министри ако се наложи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още