IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК няма да обяви пазарните дялове на разследваните петролни фирми засега

Ако бъдат разкрити данните, засегнатите компании могат да съдят всеки член на КЗК, разкрил търговка информация за тях

17:59 | 21.03.12 г.
КЗК няма да обяви пазарните дялове на разследваните петролни фирми засега

Комисията за защита на конкуренцията разполага с информация за пазарните дялове на четирите петролни компании, за които излезе с определение за наличие на картелно споразумение, но на този етап от разследването няма да ги съобщи.

Така председателят на комисията Петко Николов отговори на депутата от Синята коалиция Иван Иванов какви са пазарните дялове на обвинените фирми.

Николов уточни, че на настоящия етап от разследването може да бъде разкрита малка част от информацията, тъй като в противен случай засегнатите петролни фирми могат да съдят всеки член на КЗК, разкрил търговка информация за тях. 

Повече информация по разследването би могла да бъде разкрита едва, след като КЗК излезе с окончателното си решение.

На въпрос на Мартин Димитров събирани ли са доказателства чрез внезапно изземване на документи от разследваните фирми, както правят антимонополните органи в други европейски страни, Николов отговори, че това не е правено, а не е било необходимо.

Николов каза, че събраните сега доказателства са достатъчни. Той допълни, че след като въпросът е добил широка известност едва ли за някои от фирмите влизането на полицейски органи за изземване на доказателства е щяло да бъде изненада, каквато всъщност е целта при такива действия.

Николов отбеляза, че според Закона за защита на конкуренцията разследването е за споразумение или съгласувана практика на пазара на горива, което означава, че фирмите могат да бъдат наказани  и без да е намерено писмено споразумение между тях за съгласуване на цените.

На въпрос за разследването за монополно или господстващо положение на пазара на горива на едро на „Лукойл авиейшън“ и „Лукойл нефтохим Бургас“ председателят на КЗК отговори, че то продължава. разследването започна по искане на бившия министър на икономиката Трайчо Трайков през лятото на миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още