IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общините се активизират за стопанисването на минералните извори

Дългосрочни концесии притежават над 40 кметства, докато през миналата година единици бяха кандидатствали за разрешения

14:29 | 22.03.12 г.
Общините се активизират за стопанисването на минералните извори

След като общините получиха правото да се разпореждат с минералните находища на тяхната територия, общинските съвети се активизираха и вече 43 общини получиха разрешения за дългосрочно стопанисване на 67 извора.

Това  обяви министърът на околната среда Нона Караджова на конференция в Сандански, провеждана в рамките на Световния ден на водата, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Докато през есента на миналата година повечето кметства дори не бяха предприели стъпки за получаване на концесиите, на този етап освен издадените разрешения за концесии в процедура за одобрение са  нови 30 заявления, поясни министър Караджова.

Основният проблем за управлението на минералните извори е лошата инфраструктура и липсата на финансов ресурс от страна на общините. Караджова припомни, че, за да могат общините да привлекат повече инвеститори, със законови промени им беше дадено правото да предоставят изворите безвъзмездно за стопанисване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още