IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бойко Борисов: Трайков заложи капани на Добрев

Премиерът е имал намерение да назначи бившия министър на икономиката за свой съветник, но изгубил доверие в него

16:08 | 23.03.12 г. 2
Бойко Борисов: Трайков заложи капани на Добрев

Премиерът Бойко Борисов потвърди, че е смятал да направи освободения Трайчо Трайков свой съветник, но изгубил доверие в него, защото бившият министър наговорил глупости.

Вчера Симеон Дянков обяви, че се обсъждали варианти с каква важна задача да бъде натоварен Трайков, работейки отново за правителството.

"Действително имах намерение да продължа да работя с него, но ако не чуя от него истини, ако той лично не махне капаните, които постави пред новия министър, ще съжаля и за времето, в което съм работил с него, за огромното доверие, което съм му дал за тези близо три години да решава всичко в това министерство и да кадрува, както си пожелае", отсече Борисов.

Според него Трайков говорил за неща, които той не е успял да свърши и знае, че не могат да станат.

"Не може да излезеш и да кажеш - над 8% възвращаемост от "Южен поток", като това първо всеки, който разбира от международни договори знае, че е 8%, над 8% е свръхвъзвращаемост. И то в момент, когато си отишъл да се пазариш за намаляване на цената на газа, след като вече си съобщил там преди два месеца, че само българо-руска централа няма да строим в Белене, след като вече си затворил проекта "Бургас-Александруполис", на какъв шанс се надяваш да ти намалят цената на газа и кой би го сторил", каза министър-председателят. 

"Давам му шанс да излезе и да обясни защо наговори такива глупости", добави премиерът.

След като беше поискана оставката му, Трайков заяви, че обяснението за отстраняването му с "конфуза в Катар" е нелепо. Според него има други причини да бъде отстранен.

"Възнамерявах да оставя Трайков при мен съветник, за да довършим част от нещата, за които има компетентност да ги прави. Повтарям – с капана, който заложи на Делян Добрев, ако не излезе и не обясни тези неща, за да освободи възможността на новия министър да работи спокойно. Ако не обясни, че лично аз съм взел лиценза на "Лукойл" чрез митниците (той е присъствал на всички разговори), ще считам, че той умишлено е работил срещу мен и правителството", каза още Борисов.

"Давам шанс на Трайков - да излезе и да каже дали по някакъв начин аз съм му повлиял за „Лукойл” или „Белене” и дали всички тези тежки решения съм ги взел лично аз. Ако не го каже, няма да е честен... Когато някой ми отмилее, когато не мога да работя с него, нямам му доверие, точната дума е нямам му доверие", аргументира смяната Борисов и добави, че Трайков му нанесъл нечестен удар с изказванията си.

Още новини за България четете на Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:39 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Спящият бик
преди 12 години
То пък Трайков се е засилил да ти става съветник!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Tony
преди 12 години
Ти сам си ги заложи, бойко!никой не ти повярва за смяната на трайчо!:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още