IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Добрев: Има три възможни площадки в АЕЦ "Козлодуй" за строеж на нов блок

Управляващите са скрили предварителния доклад на консултанта по проекта HSBC, твърди бившият енергиен министър Румен Овчаров

12:53 | 29.03.12 г.
Автор - снимка
Създател
Д. Добрев: Има три възможни площадки в АЕЦ "Козлодуй" за строеж на нов блок

Има три възможни площадки в АЕЦ "Козлодуй", където може да се изгради нов блок. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев по време на обсъждането на проекторешението на Народното събрание за прекратяване на изграждането на АЕЦ "Белене". 

Новият икономически министърът влезе в спор с депутата от БСП Румен Овчаров, който посочи, че с това решение правителството е "загробило" 2 млрд. лева на площадката на АЕЦ "Белене".

„Спирате икономически най-изгодния проект в областта на енергетиката и разсипвате последния технологичен отрасъл в България“, коментира Овчаров. Очевидно работите на принципа „след нас и потоп”. Потопът в енергетиката става очевиден, добави Овчаров.

Според бившия енергиен министър управляващите са скрили предварителния доклад на HSBC. Овчаров твърди, че докладът на консултанта по „Белене" е готов от миналата година и доказва, че пазар за електроенергията от проекта има, както и че централата е ефективна.

„Кого точно лъжете, че когато реакторът е в Белене, сме зависими от Русия, а в Козлодуй – не. Или аргументът е, че няма пазар за електроенергия, а как при Козлодуй изведнъж има пазар?“, попита Овчаров.

В отговор Делян Добрев посочи, че Овчаров е казал няколко неверни неща, сред които, че на площадката на АЕЦ "Козлодуй" не може да се строи нов блок, като това е залегнало и в енергийната стратегия. „Откъде знаем, че проектът АЕЦ "Белене" е печеливш като нямаме цена, имаме ескалация и нямаме инфраструктура“, попита Добрев.

Той посочи, че тази централа най-вероятно би струвала около 10 млрд. евро, тоест 20 млрд. лева, без да има осигурен стратегически инвеститор. Добрев допълни, че консултантът HSBC не е подал окончателния вариант на доклада, а имало предварителни доклади.

Тези 2 млрд. лева не сме ги загробили ние, заяви министър Делян Добрев. Той посочи, че не са подписвали споразумение за допълнителни пари, а са правили плащания за това оборудване, което е поръчало предишното правителство, без да знае колко ще струва централата.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още