IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдът оправда първия подсъдим министър от кабинета на ГЕРБ

Според обвинението бившият здравен министър Божидар Нанев е сключил неизгодна сделка за внос на антивирусна ваксина, ощетила държавата с 2,5 млн. лв.

16:38 | 29.03.12 г.
<p>
	<em>Божидар Нанев излезе от съда с оправдателна присъда </em>&nbsp; Снимка: БТА</p>

Божидар Нанев излезе от съда с оправдателна присъда   Снимка: БТА

Софийският градски съд оправда първия министър от кабинета на ГЕРБ, срещу когото прокуратурата повдигна обвинение, Божидар Нанев, съобщи БТА.

На вчерашното заседание по делото прокуратурата поиска пет години затвор за Нанев.

Според обвинението бившият министър на здравеопазването съзнателно е сключил неизгодни сделки между Министерството на здравеопазването и "Рош България" ЕООД за доставка на антивирусния препарат "Тамифлу", от което е
произлязла вреда за държавата в размер на 2,4 млн. лв.

След като чу оправдателната си присъда днес, Нанев заяви, че не е изненадан и е очаквал точно това. „Тези медикаменти свършиха много добра работа при следващите вълни на грипа“, оправда действията си Нанев. 

Медикът посочи, че сега ще решава как да се съсредоточи по-добре върху професията си, но не скри, че е било трудно две години да чака да бъде оправдан, след като е бил обвинен и почернен.

Нанев заяви, че ще си помисли, ако отново му предложат да стане здравен министър.

Наблюдаващият прокурор по делото Маргарита Немска заяви, че е очаквала осъдителна присъда и затова ще протестира оправдателната. Дали съдът днес е сбъркал, ще каже втората инстанция, заяви Немска, която разполага със срок от две седмици да протестира пред Софийския апелативен съд.

Другата подсъдима по делото Димитринка Николова, която по времето на Нанев е ръководила счетоводната дирекция в министерството, също беше оправдана. Двамата с Нанев си тръгнаха днес от съда без мерки за неотклонение, след като съдът отмени и паричните им гаранции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още