IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американци купуват собственика на Staropramen и Каменица за 2,65 млрд. евро

Molson Coors притежава и Carling, а придобиването е част от стратегията за разширяване на досегашните и на бъдещи пазари

22:04 | 03.04.12 г.
Американци купуват собственика на Staropramen и Каменица за 2,65 млрд. евро

Американската пивоварна компания Molson Coors, която притежава марката Carling, се споразумя за закупуването на конкурента си StarBev, който притежава Staropramen и още 8 пивоварни в Източна Европа, за сумата от 2,65 млрд. евро, съобщи ВВС.

„Пазарът на бира в Централна и Източна Европа е привлекателен, със силни исторически тенденции и потенциал за развитие“, посочиха от Molson Coors.

Очаква се сделката да бъда приключена до юни, добавиха оттам.

StarBev произвежда 133 млн. хектолитра бира годишно и пазарният ѝ дял е сред този на първите 3 пивоварни на всеки от пазарите, на които продава – Чехия, Сърбия, Хърватска, Румъния, България, Унгария и Черна гора. Някои от притежаваните от компанията марки са местни любимци -  Borsodi, Каменица, Bergenbier, Ozusko, Jelen and Niksicko.

„Staropramen, международният водещ бранд на StarBev, ще укрепи нашето портфолио на някои от настоящите ни и бъдещи пазари“, заяви президентът на Molson Coors Питър Сиунбърн.

В момента StarBev, чиито централни офиси са в Амстердам и Прага, е собственост на частния фонд за дялови инвестиции CVC Capital и мениджърския си персонал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още