IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българските фермери одобряват еконормите в аграрната политика до 2020 г.

Има опасност агросубсидиите за хектар обработваема площ да бъдат намалени след 2014 г.

12:51 | 06.04.12 г.
<p>
	<em>Близо 30 на сто от обработваемите площи могат да бъдат орязани от директни плащания след 2014 г. &nbsp; &nbsp;</em> Снимка: БТА</p>

Близо 30 на сто от обработваемите площи могат да бъдат орязани от директни плащания след 2014 г.     Снимка: БТА

Българските земеделски производители одобряват основната част от европейското законодателство в областта на общата селскостопанска политика в периода 2014 г. - 2020 г., най-вече предложенията, свързани с опазването на околната среда. Това съобщиха експерти от министерството на земеделието по повод предложенията на браншовите организации, депозирани във ведомството към края на март тази година.

Българската страна започна преговорите с Европейската комисия по бъдещата политика преди половин година. Подобно на останалите европейски държави и нашата администрация е подготвила националната си позиция за субсидирането, включвайки немалка част от предложенията и на земеделските производители.

Еврокомисията вече е ревизирала българското проектопредложение в частта за директните плащания и пазарната подкрепа на сектора, но тъй като до края на годината преговорите ще търпят промени, на този етап от агроминистерството се въздържат от конкретна информация за хода на преговорите.

Проблемът е, че има опасност от ревизия на финансовите предложения на всички държави, тъй като не са завършили преговорите между финансовите министри за преразпределението на европейския бюджет по отделните фондове.

В момента текат сериозни дискусии по искането на отделни европейски държави част от предвидените средства за директните плащания да се прехвърлят от Европейския земеделски фонд към Кохезионния фонд.

Конкретното предложение е 30 милиарда евро от директните плащания да се насочат към кохезионната политика, но то среща сериозен отпор от определени държави, затова и дискусиите се водят около намаляването на този ресурс до 10 млрд. или 20 млрд. евро.

Ако финансовите министри договорят подобно преразпределение на европейските фондове, тогава и предложенията на българската страна нормално ще претърпят корекции, което се квалифицира от българските производители като изключително тревожно.

Последна актуализация: 22:58 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още