IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зам.-кметът по екологията на София Мария Бояджийска подаде оставка

Кметът Йорданка Фандъкова обаче не я прие с аргумента, че не може само един човек да поеме цялата отговорност за проблема с безпризорните кучета

08:24 | 10.04.12 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Зам.-кметът по екологията на София Мария Бояджийска подаде оставка

Зам.-кметът по екологията на Столична общинa Мария Бояджийска е подала оставка вчера, съобщиха от общината.

Кметът на София Йорданка Фандъкова обаче съобщи в ефира на bTV, че няма да приеме оставката й, тъй като не може само един човек да поеме цялата отговорност за проблема с безпризорните кучета в столицата.

Фандъкова отбеляза, че в последните две години Бояджийска е предлагала по-строги мерки за решаването на проблема с бездомните кучета и си е навлякла гнева на редица природозащитни организации.

Столичният кмет съобщи, че още днес ще бъдат обявени процедурите за изграждането на кучешки приюти съгласно съответната наредба.

Вчера земеделският министър Мирослав Найденов обяви, че ще предложи промяна в наредбата за приютите, както и в Закона за защита на животните, с които ще се прилага задължително умъртвяване (евтаназия) за агресивните бездомни кучета и ще бъде премахнат надзорът над безстопанствените кучета.

Йорданка Фандъкова съобщи в тази връзка, че само ветеринар ще преценява дали кучетата са агресивни.

Столичният кмет уточни, че в бюджета за тази година е предвидено медицинските разходи за обработка на едно куче да са 49 лева. Тя обаче предупреди, че кучетата се увеличават, особено в крайните квартали на София, тъй като животните прииждат от други места, както и продължават да се изоставят домашни кучета.

Според Фандъкова поставянето на чипове на домашните и на вече кастрираните безпризорни кучета е най-ефективният начин за борба с увеличаването на популацията на бездомните животни, но това ще отнеме време.

Тя каза още, че трябва да има единен регистър на чипираните кучета, в който всяка община да може да прави справки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:13 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
Няма ли да има протест срещу бездомните кучета и бездействието на общината.Крайно време е да ги събудим тези и да решат въпроса.Не може няколко глутници в да ни правят на маймуни. Накрая ще се съберем и ще ги изтрепем с камъни по "хуманен" начин като много знаят.Време им трябвало - време няма трябва да се реши въпросът днес и завинаги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Nikodim
преди 12 години
Тази сутрин по ТВ фандъчкова се отбраняваше с 2 фрази "разпоредила съм да..." и "имам уверението че...". Освен това нападаше разни "кучешки организации че " провалят нейните решения, използвайки бойковият метод - други са виновни."Софиянци", които сте си избрали тази женица за ''кмет" - КУЧЕТА ВИ ЯЛИ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
0pk
преди 12 години
Туй човека е много тъпо животно. Кучетата ни ядат, те чипове ще им слагат. Абе 10 човека с пушки и за 1 седмица няма да останат кучета, и толкова средства ще се спестят. А тея организации за защита на животните, като толкоз си ги защитават, да си ги събират и да ги отглеждат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още