IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще преговаря със S&P за по-ниски такси по кредитния рейтинг

Правителството ще поиска намаляване на таксата за наблюдение и ще преговаря за нова ценова листа за присъждане и възстановяване на рейтинг

14:18 | 18.04.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
България ще преговаря със S&P за по-ниски такси по кредитния рейтинг

Правителството упълномощи вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков да преговаря с рейтинговата агенция Standard & Poor's (S&P) за понижение на годишната такса на агенцията.

Пресслужбата на Министерския съвет съобщи, че кабинетът ще иска таксата за наблюдение да бъде намалена с 15 хил. евро - от 75 хил. на 60 хил. евро.

Дянков също така ще преговаря за нова ценова листа за присъждане и възстановяване на кредитен рейтинг на суверенни емитенти. Цените, които ще иска България, са одобрени днес от министрите.

В съобщението от пресслужбата на кабинета се посочва, че решението за промяна на споразумението на България с рейтинговата агенция е взето след обстоен анализ и преценка на целесъобразността на разходите за извършване на такива услуги.

„След направената оценка и в контекста на усилията за намаляване на публичните разходи бяха предприети действия за намаляване на разходите по присъждане на държавен рейтинг“, пише в съобщението.

Към момента България поддържа договорни отношения с две рейтингови агенции - Moody's и Standard&Poor's. Необходимите средства за плащане на таксите за държавни кредитни рейтинги са предвидени в Закона за държавния бюджет за тази година, се посочва още в съобщението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
excelerator
преди 12 години
Наистина ли? Цяла инициатива (а сигурно и командировка) на финансовия министър за да спестим 15 хиляди евро на година?! Не можа ли някой на малко по-ниско ниво да "преговаря" за тази страхотна отстъпка :))))))) Дано точно тея 15 хиляди да се окажат мишката от "Дядо вади ряпа" и да ни оправят... А дано, ама надали :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още