IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хр. Христова: Индексиране на пенсиите с производителността на труда е невъзможно

Правилото за индексация с 50% от ръста на инфлацията и 50% от ръста на средния осигурителен доход, е по-справедливо, смята бившият социален министър

13:14 | 26.04.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Хр. Христова: Индексиране на пенсиите с производителността на труда е невъзможно

Не е необходимо министерството на финансите да измисля нови механизми за увеличаване на пенсиите, при условие, че допреди една година съществуваше добре работещо правило, което автоматично индексираше пенсиите, коментира за Investor.bg бившият социален министър Христина Христова.

Тя припомни, че до началото на 2011 година беше валидно правилото, при което пенсиите се индексират всяка година с 50% от ръста на инфлацията и 50% от ръста на средния осигурителен доход. Според нея този механизъм е много по-справедлив, тъй като се основава на реални показатели за разлика от това, което предлага финансовият министър Симеон Дянков като промяна от средата на 2013 г.

Неговото предложение е за увеличение на пенсиите по „ново“ швейцарско правило, което предвижда ръст на парите за старост с 50% от инфлацията и 50% от производителността на труда. Оригиналното швейцарско правило включва с равни тегла ръста на инфлацията и този на БВП.

Според Христова обаче производителността на труда не може да послужи като основа за индексация на пенсиите, защото съдържа количествени и качествени показатели и затова предложението на Дянков е неприложимо.

Инфлацията и средният осигурителен доход са реални икономически показатели, които автоматично индексират пенсиите без дори да се говори за други държавни лостове за увеличение или за необходимост от допълнителни приходи в бюджета, смята Христова.

Миналата седмица социалният министър Тотю Младенов и финансовият Симеон Дянков внесоха объркване по въпроса с повишаването на пенсиите от догодина, като направиха различни изказвания по темата.

Симеон Дянков заяви, че всички пенсии ще се увеличават по изменено „швейцарско правило“, което предвижда индексиране на пенсиите с 50% от инфлацията и 50% от производителността на труда. Но социалният министър го опроверга като каза, че подобно увеличение по „швейцарското правило“ не е предвидено в закона за бюджета и в Кодекса за социално осигуряване, където е записано, че всяка година пенсиите се индексират само спрямо процента на инфлацията.

По последна информация от социалното министерство само при повече приходи в бюджета на държавното обществено осигуряване за догодина ще се обсъждат промени в „швейцарското правило“ за актуализация на пенсиите, което означава, че и занапред пенсиите ще се увеличават само с процента на инфлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още