IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Социалният министър призовава бизнеса да подобрява работната среда

На всяко евро, вложено в условията за труд, фирмите печелят по 12 евро, показва европейско проучване

16:21 | 27.04.12 г. 1
Социалният министър призовава бизнеса да подобрява работната среда

Инвестициите за подобряване на условията на труд носят големи икономически ползи за бизнеса и имат голяма възвращаемост, заяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов на форум, посветен на темата, предаде БТА.

Ефектът от инвестициите за подобряването на трудовите условия е доказан, коментира министър Младенов. Той цитира европейско проучване, според което вложенията в обезопасяване на работна среда може да доведат до възвращаемост в съотношение 12 към едно, или 12 евро печалба на всяко едно евро инвестиция.

Министърът припомни, че работодателите могат да подобрят условията на труд във фирмата си с пари по оперативната програма „Развитие на човешките ресурси" чрез схемата „Безопасен труд". По програмата са осигурени 70 милиона лева. Максималната сума на помощта за един проект е 200 хиляди лева. 

Досега с проекти са кандидатствали над 430 предприятия. Очаква се първите да започнат да се изпълняват още от месец май, каза Младенов. 

По данни на Главна инспекция по труда (ГИТ) преработващата промишленост е секторът с най-много трудови злополуки през миналата година. Спрямо 2010 г. броят им е намалял с 9 на сто, отчита статистиката.

През изминалите 22 години от трудови злополуки в България са загинали близо 3000 работници, а 1700 души са били трайно инвалидизирани.

В световен мащаб статистиката сочи, че годишно при инциденти по време на работа загиват 2,3 милиона души. На всеки 15 секунди в света един човек загива при трудова злополука, а 160 претърпяват злополука на работното си място, съобщи вицепрезидентът на КНСБ Иван Кокалов.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров обобщи, че въпреки предприетите от работодателите мерки за намаляване на трудовите злополуки, броят на рисковите фактори нараства, като сред новопоявилите се негативни причини е стресът на работното място.

„Професионалният стрес е причина за 54 процента от всички случаи на временната неработоспособност. Безпокойство предизвиква увеличаваща се заболеваемост от рак, скелетно-мускулни увреждания и сърдечно-съдови заболявания", допълни още Димитров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
Ще минат поколения докато потомството на сегашните "бизнесмени" осъзнаят ползите от вслушването в подобни съвети! Нужна е висока интелигентност за това. С парите могат да си купят подходящи гени, но все пак докато дадат плод ще минат поколения. Сега в кризата е наистина трудно вече, но ...имаше и по добри времена.:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още