IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За първи път е засечено неизпълнение по концесията на „Софийска вода“

Компанията има над 62 млн. лв. несъбрани вземания от абонатите, сочи проверка на дирекцията по контрола в Столичната община

17:22 | 07.05.12 г.
За първи път е засечено неизпълнение по концесията на „Софийска вода“

За пръв път тази година дирекция "Концесионен контрол" към Столичната община е констатирала неизпълнение в договора на "Софийска вода", съобщиха представители на дирекцията пред общинската комисия по инженерна инфраструктура, предаде БТА.

На заседанието е било разгледано и предложението на съветника от ВМРО Ангел Джамбазки, който настоява за прекратяване на договора със „Софийска вода“, мотивирайки се с факта, че концесионерът има пропуски при изпълнението на ангажиментите за намаляване на загубите по мрежата.

Експертите от контролната дирекция са посочили, че Държавната комисия по енергийно и водно регулиране досега не е издавала наказателни постановления на „Софийска вода“ за допуснати пропуски. Те припомниха, че до прекратяване на договора би могло да се стигне само след две наказателни постановления, издадени от страна на държавния регулатор.

Заместник-кметът Ирина Савина припомни, че от ДКЕВР са правили проверка за дейността на "Софийска вода" през изминалите пет години и не са констатирали сериозни нарушения.

Според анализа на "Концесионен контрол" от 2008 до 2011 година "Софийска вода" е постигнала намаление на общите загуби от 56,82 процента на 55,55 процента. Общото количество на доставената вода за София през миналата година е надхвърляло 212 млн. куб. м.

Компанията е отписала вземания през 2009 и 2010 година за близо 3,347 млн. лв. Към края на февруари тази година дружеството има над 62 млн. лв. несъбрани вземания от фактурирани количества доставена вода, сочи още справката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още