IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До дни може да влезе в сила договорената отстъпка за цената на газа

Изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Димитър Гогов предполага, че документите с руската страна ще бъдат подписани след 9 май

14:39 | 08.05.12 г. 2
До дни може да влезе в сила договорената отстъпка за цената на газа

"Булгаргаз" очаква намалението на цената на природния газ за България да стане факт след празничните дни в Русия, които продължават до 9 май включително. Това заяви пред БТА изпълнителният директор на компанията Димитър Гогов.

През март министърът на икономиката Делян Добрев договори с председателя на управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер цената на природния газ за България да бъде намалена с малко повече от 11% от 1 април. Вчера обаче стана ясно, че отстъпката все още не е влязла в сила.

„Нямаме отговор от руската компания "Газпром" кога ще бъдат подписани документите, за да влезе в сила договореното намаление на цената на природния газ за България“, поясни Гогов. Той предположи, че документите ще бъдат подписани след отразнуването на деня на победата в Русия.

На въпрос какво намаление на цената на природния газ смята да се предложи от 1 юли 2012 г., Димитър Гогов отговори, че ДКЕВР вече е отчела намалението на цената, за което двете страни са се споразумели.

„Ако всичко е наред, не би трябвало да има съществена промяна в цената на природния газ в България от 1 юли 2012 г.“, посочи Гогов. Той добави, че има трайна тенденция за повишаване на курса на долара, което пък води към повишаване на цената на природния газ.

Гогов отказа да потвърди думите на министър Делян Добрев, че договорената отстъпка в цената на синьото гориво, може да влезе в сила със задна дата. 

Шефът на "Булгаргаз" обясни, че с "Газпром" са договорени само допълнителни споразумения, които уточняват цената по действащите договори до края на годината и затова не е нужно да се подписват допълнителни документи и с трите дружества-доставчици - "Овергаз", "Винтерсхал" и "Газпром експорт". 

За второто тримесечие на тази година "Булгаргаз" поиска повишение с 25,7 процента на цената на природния газ, а регулаторът постанови 12, 73 процента, припомни Гогов. Според него българското газово дружество понася разликата в цената "на свой гръб" с минимизиране на разходите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:24 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
Internet
преди 12 години
Че нали беше подписано всичко, какво излезе??????????аааааааааааааааа????????????????????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
bgMan
преди 12 години
И разбира се ще бъде оповестено че отстъпките са по случай годишнината от победата на СССР върху нацистка Германия та да се порадваме и ние още малко на победата на братушките щото радостта от това си отиде през далечната 1989г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още