IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БДЖ намалява загубите си за първото тримесечие

Дружеството вече погасява дълговете към кредиторите си

17:03 | 09.05.12 г.
БДЖ намалява загубите си за първото тримесечие

С шест милиона лева са намалели загубите на БДЖ за първото тримесечие на годината в сравнение със същия период на 2011 г. Това показва отчетът за дейността на дружеството, представен от председателя на Съвета на директорите на компанията Владимир Владимиров, предаде БТА.

Загубите на БДЖ за  за първото тримесечие на 2011 г. са били в размер на 21 млн. лв., докато за трите месеца на тази година са били 15 млн. лв.

„Увеличават се свободните пари, с които разполагаме, и започнахме да погасяваме задълженията си първо към една от банките, а после и към останалите кредитори. Очакваме да започнем да погасяваме задълженията си и по втория облигационен заем”, посочи още Владимиров. Той допълни, че има заложени 3 500 товарни вагона по втория заем, които не са необходими на БДЖ. 

Съвсем скоро предстои да започне процедурата по продажбата на дъщерното дружество „Товарни превози”, с приходите от която се очаква да се погасят голяма част от задълженията, така че финансовото състояние на железниците да се подобри.

Предстоят и още масови съкращения, обявени още от миналата година. Вчера от ръководството на компанията обявиха, че предстои освобождаването на 450 души от пътническите превози и още 400 от товарните.

Следващата седмица синдикатите ще решават дали в знак на протест ще организират нова стачка в БДЖ. Според профсъюзите подобни съкращения не са обосновани. Но от ръководството на холдинга пък заявиха, че стачните действия не са законово обосновани и съкращаването на служители е записано в Колективния трудов договор.

Възможно е синдикатите да поискат оставката на ръководството на БДЖ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още