IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повдигнаха обвинения на задържаните по аферата "Захар"*

Данъчните задължения, чието плащане е избегнато, надхвърлят 200 хил. лв. само за февруари-март 2012 г.,

16:12 | 11.05.12 г. 2
Повдигнаха обвинения на задържаните по аферата "Захар"*

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на шестимата задържани при спецакция "Захар", след като вчера при съвместна операция на ГДБОП и НАП беше разбита организирана престъпна група, ощетила държавата с милиони левове от невнесени данъци и пране на пари при търговия със захар.

В ареста попаднаха синът на Гриша Ганчев - Данаил, както и служители на "Литекс комерс". Повдигнати са им обвинения за участие в организирана престъпна група и за данъчни престъпления, извършени в условията на продължавана престъпна дейност.

Тартор на групата обаче не е синът на бизнесмена Гриша Ганчев, а Милко Талев. Той е бил организаторът на схемата, по която е осъществявана престъпната дейност. Освен него с повдигнати обвинения за участие в групата и за данъчни престъпления са и тримата изпълнителни директори на "Литекс комерс" – Данаил Ганчев, Камелия Мирчева и Милко Димитров. В групата са участвали Ивайло Талев - племенник на Милко Талев, и Тодор Симеонов – управител на едно от включените в престъпната схема търговски дружества. 

От събраните до момента доказателства е установено, че групата е действала от началото на февруари 2012 г.

Данъчните задължения, чието плащане е избегнато в резултат на дейността на групата за периода февруари-март 2012 г., надхвърлят 200 хиляди лева.

До момента са разпитани повече от десетима свидетели. Продължава и анализът на иззетите при вчерашните процесуално-следствени действия документи, както и информацията, съдържаща се в електронни носители.

Шестимата са задържани за 72 часа с постановление на прокурор. Предстои внасяне на искане в Специализирания наказателен съд за налагане на постоянна мярка "задържане под стража", уточняват от прокуратурата.

По-рано днес бизнесменът Гриша Ганчев беше разпитан в Главна дирекция за борба с организираната престъпност. В сградата той остана едва десетина минути. На излизане бизнесменът отказа да коментира пред журналистите какво са го питали антимафиотите.

По-късно говорителят на специализираната прокуратура Пламен Марков съобщи, че бизнесменът Гриша Ганчев не е разпитван и срещу него няма да бъдат повдигани обвинения на този етап. Той добави, че не знае защо тази сутрин Ганчев е бил в сградата на ГДБОП.  

Още новини за България четете в Dnes.bg

* Допълнена към 17.10 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
BG Бизнес!!! ...служители и работници им били криви! Където и да пипне държавата при бизнеса, е гнило. Проблема е, че така са вплетени в икономиката че ако ги изловят всичките ще останем без икономика! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
rumen221
преди 11 години
Поредната трансформация на собственост... В РАМКИТЕ НА ДС...- "Илия Павлов"... - ... "Гриша Ганчев"... - "???? ????(ГЕРБ)"...А бедните ли... ОЩЕ ЦЕЗАР ГО Е КАЗАЛ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още