IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проверяват фирми в захарния бизнес за източване на ДДС*

Между 140 и 200 млн. лв. годишно са загубите за бюджета от ДДС измами само в този сектор, коментира финансовият министър Дянков

13:44 | 10.05.12 г. 4
Автор - снимка
Редактор
Проверяват фирми в захарния бизнес за източване на ДДС*

Националната агенция по приходите (НАП) проверява фирми в Северна България, свързани със захарния бизнес, за източване на ДДС. Това потвърди в парламента финансовият министър Симеон Дянков.

Министър Дянков коментира, че още преди две години в доклади на НАП, ДАНС и МВР се споменава за източване на ДДС във фирми от този бранш, а от 2002 година е имало и други доклади в структурите на сигурността за крупни измами.

"До края на деня или в следващите часове би трябвало да излезе подробна информация за фирми, задържани хора и количества", допълни финансовият министър.

Попитан дали може да каже името на въпросния бизнесмен и дали става въпрос за Гриша Ганчев, Дянков отказа да го назове, но уточни, че става въпрос за голям брой фирми. 

"Над 20 свързани фирми на голям, известен български бизнесмен", повтори той, но отново нито потвърди, нито отрече информациите, че те са собственост на футболния бос.

Само преди два дни шефът на горнооряховското предприятие "Захарни заводи" Георги Узунов обяви в печатните медии, че ще подаде жалба срещу "Литекс комерс" за злоупотреба с монополно положение на пазара. Според него компанията на Гриша Ганчев е собственик на четири от шестте захарни завода - в Русе, София, Бургас и Долна Митрополия и неправомерно е получила две трети от квотата за производство на захар у нас.

В парламента финансовият министър уточни, че годишно от ДДС измами само в захарния сектор загубите за бюджета са между 140 млн. лв. и 200 млн. лева.

"Когато станах финансов министър и поисках предишни доклади от НАП, от службите и от ДАНС относно това в кои сектори най-много се източва ДДС, първият доклад беше именно за захарта. 

Финансист №1 изрази надежда, че след днешната акция измамите в този сектор или ще изчезнат, или поне ще се намалят с огромен процент.

По-късно днес в интервю за „Дарик радио“ Гриша Ганчев съобщи, че не се притеснява от проверката на НАП.

„Дойдоха хората от Борба с организираната престъпност, ние приветстваме тяхната акция. Провериха фирмата, взеха документите, които са им необходими, ние сме им съдействали, разпитаха наши директори, които също са им съдействали, дадохме нужната документация и продължаваме както си му е редът", каза Ганчев.

Според него ДДС в захарния сектор у нас се точи от пловдивски, карнобатски и софиийски фирми.

„Откъде да го укрием това ДДС, като ние сме производители на захар, защото тук стават някакви разминавания. Производителите на захарта получават суровина, която на входа митницата я обмитява. Няма как корабът да прехвръкне като врабче през границата. Митните сборове се събират още на митницата, докато той търси вътрешнообщностни доставки, които са от разни крадци на ДДС тук и са известни на всички... От Гърция, от Румъния, от Унгария, от Полша вземат, купуват, карат захар тук, циганските фирми, пловдивските, които са по един лев, през тях ги въртят, продават на вериги и точат ДДС-то и го крадат от бюджета, това е цялата истина", разкри Ганчев.

Фирми на бизнесмена в захарния сектор бяха проверени днес при спецакция на приходната агенция и сектор „Борба с организираната престъпност“ за източване на ДДС.

* Допълнена към 16.30 часа
 

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
FINTA
преди 11 години
Обективно погледнато доста кошери разритаха! Даже от начало бяха по-надъхани. Сега нещо позатихна шумотевицата. *** все едни избори са ви в ушите на вас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Гари
преди 11 години
Не се е отчел където трябва. Ще си плати и ще спрат проверките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Най-сетне. Това трябваше да го направят още в началото на мандата си.Г. Ганчев, В. Арабаджиев и няколко други рожби на ДС крадат стотици милиони лева през схеми за източване на ДДС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още