IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата може да се лиши от над 700 млн. лв., ако намали ДДС

Проблемът ще е за следващото правителство, тъй като намалението се предвижда да е в края на мандата на сегашното

17:18 | 12.03.12 г. 5
Държавата може да се лиши от над 700 млн. лв., ако намали ДДС

Държавата може да се лиши от 661 млн. лв., ако има намаление на ДДС ставката от 20% на 18% в края на мандата на сегашното правителство, показват изчисления на Investor.bg на база на получените 6,61 млрд. лв. от ДДС в бюджета за 2011 г.

За 2012 г. от ДДС се планират приходи за 7,1 млрд. лв., което е близо половината от бюджетните приходи в размер на общо 17 млрд. лв. 10% от 7,1 млрд. лв. са 710 млн. лв.

Намалените приходи ще се усетят от следващото правителство, което ще трябва да довършва бюджет 2013 г., като това не е първият случай, когато едно правителство утежнява съдбата на следващото в края на мандата.

От 1 юли 2009 г. влезе в сила увеличение на пенсиите с 10%, като ефектът е около 600 млн. лв. годишно (за 2012 г. за пенсии ще бъдат използвани 7,3 млрд. лв.), което увеличение бе гласувано от правителството на Станишев, но бе изплащано по време на кабинета Борисов.

Днес премиерът Бойко Борисов заяви "С 1 млрд. ние плащаме повече пари за пенсии, откакто сме дошли на власт. Откъде да ги вземем, освен от фискалния резерв, в условията на криза. Питам – защо са ги вдигнали още по-предишната година и са заложили тази финансова бомба за следващото правителство? Как са искали да управляват? Напротив, те са ги залагали тези бомби, за да се върнат по-късно на власт".



Все пак кабинетът Борисов направи и реформи "не в края на мандата", а именно вдигането на пенсионната възраст и осигурителния стаж.

Окончателно приетият текст гласи, че от 31 декември 2011 г. възрастта за пенсиониране се увеличава от първия ден на всяка следваща календарна година с по четири месеца годишно до достигане на 63-годишна възраст за жените и 65 години за мъжете в трета категория труд. Пенсионната възраст ще се повишава и с по една година за първа и втора категория труд.

Очакванията са до 2020 г. дефицитът на НОИ да намалее с 6 млрд. лв.

От началото на 2013 г. пенсиите ще се индексират само с ръста на инфлацията. Отпада швейцарското правило за индексация, което важеше досега.

От началото на 2014 г. пада и таванът на новоотпуснатите пенсии, така че хората, които ще се пенсионират след тази дата, ще получават пенсии според осигурителния си принос. Те ще имат мотив да се осигуряват върху реалната си заплата. За останалите хора таванът ще пада постепенно.

Като реформа може да се приеме и спирането на субсидиите към БДЖ (включително под натиска на Европейската комисия), закриването на държавния резерв и устояването на уличния натиск на зърнопроизводителите. Не може да не се отчете и напредъкът по усвояването на еврофондовете, довел до рекорден нетен ефект от членството ни в ЕС от 1,33 млрд. евро за 2011 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:34 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 18 rate down comment 0
vzhekoff
преди 12 години
В този ред на мисли - ББ се хвали и оплаква как бил плащал 3 млрд пенсии на пенсионерите, но пропуска да отбележи, че държавата директно си прибира 1/6 от тези 3 млрд = 500 млн лв. под формата на ДДС, отделно прибира още поне 50-на млн от акцизи. Намаляването на ДДС е пълен абсурд и безмислица. Само ще ореже приходите в бюджета и то най-сигурните приходи. Далеч по-добре би били да се помисли за намаляване на администрацията и вкарването на *** в релси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 0
Спящият бик
преди 12 години
Приказките, че ще намалеят приходите с еди-колко си, са само презастраховка. Всъщност се разчита и на увеличение на приходите от по-висока събираемост и повече разполагаем доход в крайния клиент. Вярната прогноза предполага да се вземе предвид и този елемент на уравнението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 0
melon
преди 12 години
Едва ли ... това намаляване на ддс ще доведе до намаляване на цените. Просто парите няма да ги взима държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 1
MILOM
преди 12 години
според мен е тъпо да се намаля,като има толкова недофинансирани сектори-примерно здраве и образование-още отсега се говори за повишаване на здравната вноска-а тя се плаща само от работещите-всичкото *** се ползва от здравната с-***,но не плаща нищо,но през косвените данъци могат да се приберат пари дори и от сивата и черна икономика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 0
BigBear
преди 12 години
Над половината от тази сума е инфлацията за следващите две години, а другата ще дойде по линия на увеличението на събираемостта. При примерно 2.5 % средно годишна инфлация за 2012, 2013 и 2014 повишението на събрания ДДС на годишна база ще е около половин милиард. Ако се добави и един рахитичен ръст на икономиката с примерно по 1 % на година, 700 милиона е реалистична цел, дори без увеличаване на събераемостта...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още