IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Емил Хърсев: ДДС може да се намалява само при ръст на БВП от поне 4%

При евентуално намаление на данъка трябва добре да се направи сметка дали постъпленията в бюджета са достатъчни, предупреди Кристалина Георгиева

14:25 | 12.03.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Емил Хърсев: ДДС може да се намалява само при ръст на БВП от поне 4%

Една бегла сметка показва, че само при достигането на ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) от поне 4% би могло да се пристъпи към намаление на данък добавена стойност (ДДС). Причината е, че при такава ситуация по всяка вероятност бюджетът няма да е с дефицит, а с излишък. 

Това коментира финансистът Емил Хърсев пред Нова телевизия. Според него задължително условие когато една държава да намалява данъци е същевременно да се покаже финансова стабилност пред външните партньори.

Въпросът дали да се намали ДДС с 2 процентни пункта стана актуален, след като министърът на финансите Симеон Дянков преди дни прогнозира, че това би могло да стане до края на мандата на правителството.

Мнението на Емил Хърсев е, че държава страна, която има голяма вероятност да се появи на международния пазар за кредитиране (каквато е България), би трябвало да има доверието на кредиторите. "А те са толкова по-щастливи, колкото по-големи са постъпленията на дадената държава."

В противен случай, ако отидеш при кредитори с намерението да си намалиш приходите, това за тях означава – ето поредния гръцки сюжет, смята Хърсев. Логиката на кредиторите е колкото по-големи приходи получава кредитополучателят, толкова по-сигурно е, че ще ни върне парите, подчерта финансистът.

Затова подобен ход с намаление на ДДС или ще затрудни, или ще оскъпи получаването на външен кредит за погасяване на външния дълг. Както е известно, през януари 2013 година има падеж на държавен дълг в размер на 1,7 млрд. евро.

Според еврокомисаря Кристалина Георгиева евантуалното намаление на ДДС е правилен път, стига добре да сме си направили сметката. Пред БНТ тя предупреди, че трябва да се обмисли и с какви други начини би могло да се стимулира вътрешното потребление, освен с намаление на данъка.

"Ако вървим по пътя на намаляване на ДДС, трябва да ни е ясно колко по-малко пари ще влязат в бюджета. И по-високото вътрешно търсене съответно колко повече заетост и доходи ще генерира", подчерта Кристалина Георгиева.

В крайна сметка по-ниският данък ще се компенсира с това, че икономиката се е съживила, смята Георгиева.       

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:24 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
mmari
преди 12 години
..... По-добре да махнат ДДС в/у ФРЗ и доп. разходи/ДОО , здр. о-ки/ при ценообразуването , или поне да го намалят . Тази мярка не е новост и е с по-мако законодателни промени . Дянков , що не мислиш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Бате Пешо
преди 12 години
Ми тебе ли да слушаме.Я вземи та прочети какво си написал ама внимателно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
lyusien
преди 12 години
Я стига Защо го слушате този човек Пълни глупости са че намаляване на Д Д С трябва да става само при 4 % ръст на Б В П Намаляването на Д Д С с 2% може да изкара голяма част от сивата икономика на светло и да увеличи приходите в бюджета Но преди да се намали данъка трябва да бъдат приети много сериозни наказания за тези които укриват Д Д С - от сериозни глоби за тези които не чукат на касовите апарати до сериозни срокове затвор за тези които крадат Д Д С от бюджета И тези наказания не само да се приемат но и да се изпълняват Ако това стане аз съм сигурен че по ниските ставки на Д Д С ще носят по-големи приходи от този данък в бюджета Чаоо Желая ви успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още