IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков: Падежиращите догодина еврооблигации могат да се погасят от три източника

Най-правилно е да се използват по равно приходи от приватизация, краткосрочни ДЦК и средносрочни еврооблигации, заяви финансовият министър

15:55 | 09.03.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Дянков: Падежиращите догодина еврооблигации могат да се погасят от три източника

Плащането по външния дълг в размер на 1,7 млрд. лв. с падеж през януари 2013 г. може да стане чрез използване на средства от три източника. Това стана ясно от думите на министъра на финансите Симеон Дянков в отговор на депутатски въпрос по време на днешния парламентарен контрол, съобщи БТА.

„За мен е най-правилно да има погасяване на държавния дълг с приходи от продажби на ненужни държавни активи, друга част да бъде покрита с краткосрочни държавни ценни книжа със срок до три години, а трета част - със средносрочни еврооблигации със срок пет или седем години“, заяви финансовия министър.

По думите му, доброто съотношение между тези три различни източника на финансиране е по една трета от всеки, т.е. по около 500-600 млн. лв.

„Според мен трябва да имаме максимална диверсификация при плащането на държавния дълг по източници на финансиране и в годините на падежите“, мотивира се Дянков.

Той припомни, че определеният в Закона за държавния бюджет за 2012 г. максимален размер на новия държавен дълг, който може да бъде поет през настоящата година, е 2 млрд. лв.

Дянков посочи, че в момента инвестиционният рейтинг на страната и макроикономическите й показатели дават възможност за пазарно финансиране на дълга, както на вътрешните, така и на международните капиталови пазари.

Симеон Дянков коментира още, че през 2015 г. също предстои значително плащане по същия така наречен "дълг на Милен Велчев" (от времето когато той беше финансов министър), така че „отсега трябва да мислим и за него“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:24 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Овчарчето Калитко
преди 12 години
Похвално е Дянков, че вече мислиш и за 2015 г. Браво за това!Но, пласирането на акции от БЕХ, толкова бързо до края на годината ми се струва невъзможно. Така, че е разумно еврооблигациите да са за 1,7 млрд. лв, а ако стане чудо и пласирате акции на БЕХ тази година, понеже по Коледа стават чудеса :), ще заделите кеша за 2015 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още