IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скоростният път Русе-Свиленград може да се изгражда съвместно с Катар и Турция

Строителните министри на България, Турция и Катар ще уточняват през следващата седмица дали да се строи скоростен път или магистрала

17:36 | 18.05.12 г.
Скоростният път Русе-Свиленград може да се изгражда съвместно с Катар и Турция

Смесена компания с участието на България, Катар и Турция вероятно ще проектира и изгражда скоростния път от Русе до Свиленград, предаде БТА.

Информацията беше съобщена от премиера Бойко Борисов след днешната среща с министър председателя на Катар шейх Хамад бин Джасем бин Джабер Ал Тани и премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган, която се състоя днес в резиденцията "Евксиноград" край Варна.

Следващата седмица в София ще се проведе среща на строителните министри на трите държави, на която ще бъдат обсъдени и договорени конкретните параметри на трасето, съобщи Борисов.

Тогава ще се изясни също дали ще се строи скоростен път или магистрала, уточни още премиерът.

Решението за създаването на тристранната компания ще бъде взето след издаването на съответните експертни становища. Ако тя бъде създадена, в бъдеще би могла да работи и в чужбина, посочи Бойко Борисов.

По време на срещата в "Евксиноград" е дискутирано и изграждането на дългоочакваната черноморска магистрала Варна-Бургас-Истанбул. Този проект обаче ще бъде отложен „за по-далечното бъдеще“, обясни Борисов.

Плановете за изграждане на скоростен път от Русе до граничния пункт „Капитан Андреево“ за първи път бяха оповестени от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, след визитата на българската правителствена делегация в Катар.

Дни по-късно правителството упълномощи министър Павлова да проведе процедура за сключване на концесионен договор за проектиране, строителство и експлоатация на пътя от Русе до Свиленград, но при условие за наличие на инвестиционен интерес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още