IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еколози организират нов мащабен протест срещу закона за горите*

Коалицията „За да остане природа в България“ очаква позицията на президента по исканото вето

10:10 | 14.06.12 г. 3
Еколози организират нов мащабен протест срещу закона за горите*

След инцидентно проведения масов протест на гражданското общество срещу приетите промени в Закона за горите, когато за повече от час вчера беше блокирано кръстовището при Орлов мост  в София, от коалицията „За да остане природа в България“ съобщиха, че организират митинг през следващата седмица.

След одобрението на скандалните поправки, които позволяват на собствениците на лифтовете да строят в горите, без да се изисква досега прилаганите строги процедури по смяната на предназначението на имотите и свързаните с тях екооценки, на практика се отваря широка врата за бетониране на все още запазените територии, припомниха еколози.

По този повод представителите на коалицията настояха президентът Росен Плевнелиев да наложи вето върху промените. Очаква се решението на държавния глава да бъде обявено до края на седмицата.

В зависимост от него неправителствените организации ще решат за кой ден от следващата седмица да насрочат протестите. 

Законовата промяна видимо обслужва интересите на определени бизнес кръгове, което отприщи гражданското недоволство срещу приетите промени. Затова и от коалицията подготвят нов сигнал до Европейската комисия по повод приетите текстове.

Независимо от решението на коалицията гражданското общество, което организира вчерашния протест чрез Facebook, възнамерява да продължи с акциите си и днес, поясниха участници в протеста.

БСП, Синята коалиция и "Атака" също настояха президентът Росен Плевнелиев да наложи вето върху промените в закона за горите.

Социалистите настояват да се срещнат още днес с президента, а сините предвиждат това да се случи следващата седмица. От БСП предупредиха, че са готови, ако Плевнелиев не наложи вето, да сезират Конституционния съд, както и да се обърнат към Европейската комисия с обвинение за нерегламентирана държавна помощ. 

„Сега е моментът той да покаже на чия страна застава – на страната на олигарсите и тези, които в тяхна услуга направиха промените в закона, или на страната на хората, които искат да запазят природата на България. Горите останаха единственото нещо, което досега не беше пипнато. Ако президентът не заеме ясна и категорична позиция, означава, че той минава на другата страна”, посочи Ваньо Шарков от СДС.  

В отговор на журналистически въпрос премиерът Бойко Борисов призна, че законът за горите лобистки, но е „в полза на скиорите и на хората, които обичат зимните спортове."

Според министър-председателя в следващите 30 години могат да се правят ски писти, но не и да се променя предназначението на терените. Той припомни, че единственият текст в закона, който е можел да се използва като вратичка за присвояване на пистите, е предложен за изваждане. 

„Хиляди хора чакат по лифтовете и за това ще дадем разрешения за допълнителни писти. Австрия има 12 000-13 000 км писти, а ние само няколко километра, посочи Борисов.

* Допълнена към 14.15 часа 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
tonitov
преди 11 години
Не ви ли омръзна да лижете това което ви плювнат и след време да забравите за толкова големия проблем. Какво стана с АЕЦ-а кога ще е референдума, нещо на Станишев му се изпари ентусиазма. Достраша го да не се разбере колко сте останали. Нали не се яде асфалт, питайте кога ще ядем атоми, бъдете настоятелни, а не предубедени плювалници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
watergateory
преди 11 години
Планините са за всеки, никой няма право да ги подарява на хора като ЦЕКО МИНЕВ, които са доказани крадци! Подаръкът се прави за 30 години!!! Демек БЕЗВЪЗМЕЗДНО ПРАВО НА СТРОЕЖ! Същият този човек ЗАТВОРИ ПЛАНИНАТА В НАЙ-ХУБАВАТА ЗИМА досега от 15-20 години!!! Повреди нарочно пистата - "Лалето", за да не могат дори по някакъв начин добралите се догоре скиори да се пуснат по държавната собственост!!! И ТИ ИМАШ НАГЛОСТТА ДА МИ ГОВОРИШ ЗА ФАШИСТИ???!?!???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 5
garda
преди 11 години
Еко фашисти , не всеки иска да се катери с раница и пръчка в ръка по баирите.Еколози = мафиози .99% от тия кресливите не са чели закона , 90% се лепят за всеки протест срещу ГЕРБ само и само да се играе на народно недоволство. Политика на шумкаррите от позитано ,Те имат опит в подобни неща ,а и за горите са особенно закачливи нали ше им трябват след време като не могат и да влезат в парламента. Как ше праят землянки а отгоре лифт,разбираш ли.Ако горския се вози на него и види шумкарка и шумкарин в тесна социалистическа прегръдка гарнирана с некое и друго неприлично движение.Ами ако са само другари без другарка .Отиде и имиджа на столетницата,не че сега им е некакъв.Сега се чака засегнатите от тия протести ,които ше останат без поминък в изчезващи селца и градчета да излезат и те .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още