IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 4 юли се приемат заявките на туроператорите за увеличените застраховки

В края на април правителството одобри по-висок праг на застрахователните суми за професионалната отговорност на туроператорите

17:21 | 19.06.12 г.
До 4 юли се приемат заявките на туроператорите за увеличените застраховки

До 4 юли тази година всеки туроператор трябва да сключи анекс към действащите им застрахователни полици „Отговорност на туроператора“, и да го представи в министерството на икономиката, съобщиха от ведомството.

Задължението произтича от влезлите в сила промени в Наредбата за условията и реда за сключване на задължителна застраховка, покриваща отговорност на туроператора, обнародвани в Държавен вестник на 4 май 2012 г.

След обнародването на промените, фирмите имат срок от два месеца да подпишат анекси със застрахователните компании. 

В края на април правителството прие промени в наредбата за задължителната застраховка за отговорност на туроператора, с които се повишава прагът на застрахователните суми.

Според измененията минималната застрахователна сума за туроператори, които предлагат чартъри, се увеличава от 200 хил. лв. до 500 хил. лв. независимо от оборота им. При компаниите с оборот до 100 хил. лв. застраховката нараства от 15 хил. лв. на 50 хил. лв. За компаниите с оборот от над 3 млн. лв. новият праг е 1,4 млн. лв. 

Повишението на застрахователните прагове беше предложено през есента на миналата година, когато една от големите фирми"Алма тур" влезе в процедура по несъстоятелност, а стотици руски туристи не успяха да отпътуват от родните летища и не получиха обезщетения.

Застраховката „Отговорност на туроператора“ се сключва в полза на клиента и трябва да послужи за обезщетение на туристите. По данни на Института за анализи в туризма за последните десет години туроператорите са платили над 6 млн. лв. за застраховки, а над 350 фирми са заличени от регистъра, защото не са подали документите си за промяна в статута на застраховател в законов срок.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още