IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев кани германски експерти за технопарка в София

"СофияТех парк" е първата в България иновационна екосистема в подкрепа на предприемачеството, заяви президентът

20:01 | 02.07.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Плевнелиев кани германски експерти за технопарка в София

Президентът Росен Плевнелиев покани специалисти от германския технологичен център Adlershof до Берлин да участват в разработването на концепцията на българския проект "София Тех парк", която трябва да бъде готова до края на годината.

Президентът, който е на официално посещение в Германия, посети технологичния център в германската столица, който е един от най-успешните и мащабни германски проекти за високи технологии, предаде БТА. 

На площ от 4,2 кв. км в него работят 900 фирми и 17 академични института, заети са 15 000 сътрудници и 8500 студенти. Основното ядрото на центъра е научният и технологичен парк с около 429 фирми и единадесет извънуниверситетски изследователски института. До момента Adlershof е привлякъл близо 2 млрд. евро инвестиции.

"В България имаме изключително талантливи и умни млади хора, много способни изследователи в БАН, имаме добри преподаватели в университетите, искаме да им дадем възможност с помощта на "София Тех" да формират продукти и технологии и да печелят от тях", каза президентът, цитиран от БТА.

Държавният глава посочи още, че България иска да развива не само традиционните сектори като земеделие, туризъм, машиностроене, а да се позиционира по пътя на идеите, технологиите и иновациите. Плевнелиев каза още, че "СофияТех парк" е първата в България иновационна екосистема в подкрепа на предприемачеството и иновациите.

Планира се бъдещият технологичен парк в София, с чието изграждане се ангажира Плевнелиев, да бъде изграден до бул. „Цариградско шосе“ на мястото на днешните военни поделения на 4-ти километър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:26 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
BGNabliudatel
преди 11 години
Всъщност, повече от 90% от завършилите СМГ ще учат в чужбина и напускат страната - може би завинаги ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още