IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутат от БСП атакува поръчката за софтуер за държавната администрация

Петър Курумбашев е познал победителя още преди месеци

19:23 | 04.07.12 г.
Депутат от БСП атакува поръчката за софтуер за държавната администрация

Депутатът от БСП Петър Курумбашев поиска търгът за софтуер за държавната администрация да бъде прекратен, тъй като още преди месеци е познал фирмата, която ще победи в търга.

Става въпрос за скандалната процедура за 90 млн. лева, която беше обявена през февруари. Впоследствие главният секретар на Министерски съвет Росен Желязков съобщи, че държавата няма да плати 90, а 62 млн. лева за лицензи за все още несъществуващата операционна система Microsoft Windows 8, за която административният апарат всъщност не разполага с хардуер.

Курумбашев припомни, че е връчил на председателя на Народното събрание запечатан плик с името на фирмата, която е смятал, че ще спечели. Впоследствие депутатът е разбрал, че друг от участниците е дал по-ниска оферта, но той не е бил избран за победител в процедурата.

До финала на конкурса са допуснати три фирми – „Стемо”, АС&Т – София, и обединение ПРОКОН, съставено от фирмите „ЦАПК Прогрес”, „Прокон Софт” и „Контракс”.

Най-ниската цена за осъществяването на държавната поръчка е дала „Стемо” – 54,74 млн. лева. За победител в търга обаче е обявено обединението ПРОКОН, което е предложило обща цена за изпълнение от близо 58 млн. лева.

„ЦАПК Прогрес“ е обичаен доставчик на лицензи за компютрите на държавната администрация.

Обществена поръчка беше атакувана от няколко политически партии и неправителствени организации. В отговор премиерът Бойко Борисов посочи, че процедурата ще бъде прекратена, ако главният секретар на Министерския съвет не успее да убеди обществото, че е необходимо да бъдат похарчени 60 млн. лв. за все още несъществуващ софтуер.

Още новини от България четете от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още