IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общо шестима с интерес към приватизацията на БДЖ „Товарни превози“

Трима от предявилите интерес са представяни от адвокати, каза директорът на Агенцията за приватизация

17:53 | 05.07.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Общо шестима с интерес към приватизацията на БДЖ „Товарни превози“

Общо шестима са закупили пакети от документи за приватизацията на БДЖ „Товарни превози“ до крайния срок, който изтече днес. Интерес в последния ден проявиха още трима инвеститори  - двама от които са представени от адвокатите Емил Иванов и Иглика Цветкова Мишева. Освен тях в приватизацията ще участва и Duet Railway Bulgaria ЕООД. 

Това каза пред Investor.bg изпълнителният директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) Емил Караниколов.

Караниколов заяви, че не знае кои са компаниите, които се представляват от адвокатските кантори.

Все още не е ясно дали Австрийските или руските железници ще участват в приватизационната сделка. Според директора на АПСК е много вероятно някой от адвокатите да представлява именно интересите на една от тези две компании.

Още вчера станаха ясни имената на трима от инвеститорите, закупили тръжни документи за приватизацията на „Товарни превози“ - най-голямата румънска железопътна компания Grup Feroviar Roman, чешката железница Advanced World Transport и адвокатът Петко Захариев Илчев.

Все още не е ясно кой е заявил желанието си за участие в приватизацията през Илчев. По неофициални данни той представлява Цветан Василев, който е изпълнителен директор и главен акционер в Корпоративна търговска банка.

Пред Investor.bg Илчев бе категоричен, че такава информация „нито може да потвърди, нито може да отрече, защото е сключил договор за конфиденциалност“.

Сред основните изисквания към кандидатите са те да бъдат стратегически инвеститори и през последните десет години да осъществяват железопътни превози на товари с наличен лиценз. Друго изискване е размерът на приходите от дейностите за всяка от последните три финансови години да възлиза минимум на 400 млн. евро. 

 Кандидатите трябва да отговарят и на изискванията за финансов инвеститор. Необходимо е да управляват финансови активи или да притежават дялови участия в други дружества на обща стойност не по-малко от 1 млрд. евро за всяка от последните три финансови години. Минималният праг на собствения капитал е фиксиран на 20 млн. евро за последната финансова година.

Решаващите критерии при оценката на офертите са предлаганата цена (70 точки) и размерът на предложените инвестиции (30 точки).

До участие в конкурсната процедура не се допускат консорциуми, офшорни дружества, както и лица, които имат непогасени, изискуеми  публични задължения към българската държава, лица, които са в ликвидация, лица, обявени в несъстоятелност или са в производство за обявяване в несъстоятелност, както и лица, осъдени за банкрут. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
eliza.doneva.3
преди 11 години
Цветан Василев е достоен претендент.КТБ е една от най-успешните и се слави с принципност и прозрачност, а Василев е високообразован и ерудиран човек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още