IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът пак настоява да се поставят "законови юзди" на ДДС измамите

От стопанската камара предлагат пакет от мерки, които да премахнат солидарната отговорност за плащане на данъка от всички фирми по веригата

15:30 | 09.07.12 г.
Бизнесът пак настоява да се поставят "законови юзди" на ДДС измамите

Ръководството на стопанската камара отново предлага да се въведат промени в данъчното законодателство, които да пресекат измамите с източването на данъка върху добавената стойност (ДДС), съобщиха от работодателската организация.

Само преди два месеца на среща с председателя на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова от камарата предложиха да бъде премахната солидарната отговорност на фирмите, които са длъжни да плащат невнесения ДДС от друго данъчно задължено лице, неправомерно ползвало кредит.

В тази връзка представителите на бизнеса настояват да се въведе и облекчен ред за разкриване на банкова тайна пред НАП, както и да се прилага детайлно изброяване на условията за реалност на доставките, каквито са европейските изисквания.

В момента има епидемия от „заразяване“ на коректни фирми от рискови доставчици, които фактурират доставките, без да са платили дължимия данък, и това става по напълно законово регламентиран път, коментира изпълнителният председател на камарата Божидар Данев. 

Според представителите на бизнеса управляващите трябва да предприемат спешни мерки срещу това явление, тъй като то обрича икономиката на неконкурентоспособност и влече като последствия ограничаване на инвестициите, свиване на търговската и производствена дейност и закриване на цели предприятия.

От стопанската камара поискаха Националната агенция по приходите (НАП) и финансовото министерство да публикуват точен отчет на ревизионните актове от последните 5 години с подробна информация за броя и размера на издадените актове, отменените актове и несъбраните суми по тези актове от фирми-фантоми. Целта е да се види резултатността от действията на контролните органи срещу нарушителите.

В тази връзка предпримачите смятат за наложително да се увеличат проверките и ревизиите на адрес още при старта на новорегистрираните фирми, а също да се създаде и регистър с данни за постъпленията по ДДС и акцизи и дължим днъчен кредит и акцизи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още