IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добрев призна за отлив на чужди туристи

До края на август има отменени резервации на 3500 израелски туристи, потвърди икономическият министър

10:03 | 25.07.12 г.
Добрев призна за отлив на чужди туристи

Има отлив не само на израелски туристи, но и на други, които идват в България с цел почивка, призна министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в интервю за Нова телевизия без да даде повече подробности.

След като в продължение на една седмица от министерството на икономиката твърдяха, че атентатът на летището в Бургас няма да доведе до отказ на резервации на израелски туристи и дори ще привлече нови, заради засилените мерки за сигурност, днес министър Добрев каза, че все пак има първоначален отлив не само от Израел.

Добрев цитира данни за израелските посещения, според които до края на август има отменени 23 чартърни полета, или с около 3500 души по-малко ще посетят България от Израел. „Това не е голяма трагедия, тъй като на фона на 150 хиляди туристи от Израел годишно, това е сравнително малка цифра“, посочи министърът. 

Икономическият министър споделя страховете на туроператорите и потвърди, че има опасност тази отмяна на резервации да продължи. „Трябва много внимателно да следим този пазар. Дори аз обмислям да посетя също Израел, за да дам няколко интервюта в местните медии и да обясня какви са мерките за сигурност, които страната е предприела“, каза Добрев.

По данни на министерството за миналата година у нас са пристигнали 138 хиляди израелски туристи, което е около 6% от всички туристи в страната. Добрев заяви, че тази година очакваме около 150 хиляди туристи от Израел, но е рано да се каже дали тази прогноза ще се изпълни. Прогнозата на ведомството остава за ръст от около 10% на израелските туристи.

За последните години сме удвоили броя на туристите от Израел, които посещават България, посочи министърът и допълни, че този пазар се развива много добре всяка следваща година. Той коментира, че това са туристи, които не стоят затворени в хотела, а обичат да посещават заведения, да се веселят, да използват и другите атракции, които предлагат нашите курорти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още