IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът прие окончателно промените в Закона за горите

Съществуващите ски съоръжения ще се узаконяват със строително разрешително и земята под тях ще остава в горския фонд, решиха на второ четене депутатите

12:00 | 25.07.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Парламентът прие окончателно промените в Закона за горите

Съществуващи ски лифтове и влекове без документи ще могат да се узаконят със строително разрешително, което ще важи за срок от 20 години, а земята под съоръженията няма да се вади от горския фонд.

Това са последните промени в Закона за горите, които парламентът одобри окончателно днес, предаде БТА. 

Право на строеж в горски територии без промяна на предназначението ще се учредява за изграждане на станции и стълбове на съществуващи лифтове и влекове, които са "търпими строежи" по Закона за устройство на територията, включително за нуждите на основен ремонт, реконструкция, подмяна и модернизация, гласуваха депутатите.

За строежа на нови ски лифтове и съоръжения остава старият режим - с промяна на предназначението на земята. 

Приетото днес изменение на закона беше гласувано след тежки дебати между граждански организации, природозащитници, представители на властта и на фирмите-концесионери на лифтовете и серия протести, след като в края на миналата година по настояване на фирмата „Витоша ски“ държавата скоростно изготви и прие лобистки поправки в закона, които позволяваха безконтролно строителство върху горските терени.

По време на дебатите по текстовете се стигна и до вкарването на нови текстове в закона при абсолютни процедурни прецеденти.

Заради гражданския отпор срещу приетите промени, които облагодетелстваха инвеститорите в ски курорти у нас, президентът Росен Плевнелиев върна за дообсъждане Закона за горите в началото на юни. Премиерът Бойко Борисов и министърът на земеделието Мирослав Найденов обещаха законът да не се гласува, докато не бъде постигнат консенсус между гражданите, екоорганизациите, представителите на общините и инвеститорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
tomislav.todorov.5
преди 11 години
Манекенчето вече сигурно е доволно, много работа свърши и сега може пак да заминава в командировка в чужбина да се представя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 20
edin groznik
преди 11 години
Пак ще карам ски и то на Витоша! Това е най-важното пък и нови лифтове ще има. Дано не се почни само с нови протести и други глупости, че ми писна. Приеха им закона под абсолютен натиск и рекет и в интерес на разни хора. Сега вече е време да си траят "еко защитниците"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още