IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов протест във Варна заради Морската градина

Ябълката на раздора е проектът „Алея първа”, който трябва да бъде изграден между Морската градина и брега

16:10 | 28.07.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Facebook група - Варна може да защити Морската си градина!</em></p>

Снимка: Facebook група - Варна може да защити Морската си градина!

Варненци за пореден път ще излязат на протест днес в 18:30 на входовете на Морската градина, съобщава Dnes.bg.

Гражданите искат да се спре с паркирането на автомобили в градината.

През последния месец жителите на Варна на няколко пъти изразиха неводолството си срещу случващото се в града си.

В началото на юли около 1000 души излязоха на протест срещу застрояването на Морската градина. Под натиска на хората общинските съветници гласуваха пълна забрана за строителство в морския парк, но това не удовлетворява основното искане на протестиращите.

Ябълката на раздора е проектът „Алея първа”, който трябва да бъде изграден между Морската градина и брега.

Протестиращите настояват алеята да бъде присъединена към Морската градина, защото реално тя е част от нея. Според областната управа обаче това е невъзможно.

Общината вече прие общия градоустройствен план на Варна и сега корекции са възможни само на национален експертен съвет към министерство.

Още по темата четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
SEBULBA
преди 11 години
Протестиращите бяха там, защото единствено искат от полицията да следи за спазването на закона:1. Има приет ОУП, определящ границите на парка "Морска градина", вкл. м-ст "Салтанат" - факт2. Всички входове са обозначени със знаци "Приморски парк" - факт3. Чл. 15, ал.7 от Закона за движение по пътищата забранява движението на МПС в паркове - факт4. Затварянето на очите и фрапиращото бездействие от страна на Общината и Пътна полиция - Варна, не отменя тези разпоредби. Също така закона не предвижда изключения за коли над 100000 евро, за родители, които водят детето на тенис, за хора които са собственици на имоти, или живеят там, нито за бременни мутреси, освен ако не са решили да раждат в парка. В този случай автомобили със специален режим (линейка), се допущат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
SEBULBA
преди 11 години
Конкретния повод за протеста беше апатичното поведение на кметя Кирил Йорданов и пълното му бездействие по отношение на задължението му да издаде заповед за преустановяването на движението на МПС в парка, в съответствие с приетите решения на Общински съвет - Варна.Колокото за противоконституционната продажба на варнеския бряг - това е отделна тема. Не съм против облагородяването на т.нар. "Алея1", но нека това да стане прозрачно, след публично обсъждане. И без продажба на земя, която по закон е изключителна държавна собственост. Земята в проекта трябва да е на концесия... Холдинг Варна също са добре дошли да представят своя проект- ако е добър, защо не? Ама не и по този мутренски начин....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още