IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евросредствата смекчават удара от поскъпването на водата

На места загубите по водопроводната мрежа достигат 70%, сигнализират експерти

14:21 | 20.08.12 г.
Евросредствата смекчават удара от поскъпването на водата

Въпреки мерките, които се предприемат на държавно и общинско ниво за ограничаване на загубите по водопреносната мрежа, експерти сигнализират, че проблемът с течовете не е решен. Средно за страната отчетените загуби варират между 50-и 60%, като на места достигат 70%, съобщи пред националното радио председателят на  Българската асоциация по водите Иван Иванов.

Като припомни, че в редица общини от страната десетки села са на воден режим заради намалелите подводни запаси и организационни проблеми на местните ВиК дружества, Иванов припомни, че 12% течове по мрежата вече се водят като големи загуби.

Експертът припомни, че за последните 20 години инвестициите във водния сектор са ограничени, затова са необходими административни мерки за тяхното насърчаване.

Като неадекватна политика в тази посока експертът посочи въведеното от кабинета решение печалбата на ВиК операторите да се внася в републиканския бюджет. От сектора отдавна настояват тази печалба да бъде реинвестирана.

Неотложните инвестиции в сектора ще се отразят на поскъпването на цената на водата за потребителите, като този удар отчасти ще се смекчи от използването на европейските фондове за изпълнението на водни проекти. Въпреки това евросредствата не биха били достатъчни, за да се покрият потребностите от инвестиции във ВиК.

От името на колегите в бранша Иванов посочи също, че е крайно необходимо административно да се наложат и санкции за ограничаване на неразумното ползване на вода. Сред възможните мерки са още поощряването на стопаните при използването на дъждовна вода за поливане с построяване на малки резервоарчета по домовете, добави той. Сериозни санкции според него трябва да се въведат и за и незаконно построените водопроводи. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още