IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пътуванията зад граница са намалели с 23% през второто тримесечие

Намаление от 28,1% на годишна база се отчита и в пътуванията на българите в страната, сочат данните на НСИ

12:51 | 24.08.12 г. 1
Пътуванията зад граница са намалели с 23% през второто тримесечие

През второто тримесечие на тази година българите са реализирали с 22,9% по-малко излизания в чужбина на годишна база, както и с над 28,1% по-малко туристически пътувания в страната. Това сочат данните на Националния статистически институт за периода, отчитайки пътуванията на лицата над 15-годишна възраст.

За отчетния период 755 хиляди българи са реализирали пътувания във вътрешността и извън пределите на страната, като преобладават вътрешните направления (80,7 на сто от общия брой).

През второто тримесечие най-много пътувания извън и във страната отчитат младите хора на възраст от 25 до 44 години (43,4%) от общия брой пътували. При обиколките само във вътрешността най-висок е относителният дял на хоратат над 65 години (88,3%)

По-голямата част от туристическите пътувания не само в България, но и в чужбина, са били с цел „посещение на близки” (близо 40%). Близо 37% са били на екскурзия или на почивка.

В структурата на разходите по видове туристически пътувания статистиката отчита най-голям относителен дял на транспортните разходи, които за пътувания в страната са съставлявали 35,4% от общите разходи на туристите, а за чужбина - 36,2% от разходите им.

През второто тримесечие като неорганизирани туристи (самостоятелни пътувания) са регистрирани 110,3 хиляди души (80%) от общия брой лични пътувания.

При тях относителният дял на пътуванията без резервация в страната е достигнал 74,4%, а на тези в чужбина - 64,2%. Делът на личните пътувания, организирани чрез туристическа агенция или туроператор в чужбина, е бил 18,7%, а в страната само 2,6%

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:15 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
crazy_moni
преди 11 години
Нали се бяха увеличили до преди месец?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още