IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производството на ток през юли отбелязва 15% ръст на месечна база

През най-топлия месец от годината се отчита и 63% увеличение в добива на твърди горива, сочат данните на НСИ

12:16 | 30.08.12 г.
Производството на ток през юли отбелязва 15% ръст на месечна база

Производството на твърди горива през юли тази година се е увеличило с 63,8% спрямо предходния месец, като са добити 2 965 хил. тона въглища, кокс и др. материали. Това сочат данните за на НСИ за производството на горива през седмия месец от годината.

Значителен ръст е отчетен и при производството на електроенергия и дизелово гориво, където увеличението е с по 15%. Произведената през юли електроенергия надхъврля 4 хиляди гигаватчаса, количествата дизелово гориво достига 176 хил. тона.

Поради високите цени на бензина ръстът в производството на безоловен бензин е само 7% спрямо юни, като през най-активния летен сезон са произведени 146 хиляди тона.

Сравнено с месец юли 2011 г., рафинериите все пак отчитат производствен ръст от 17,7% при безоловния бензин и с близо 30% при дизеловото гориво, съобщава НСИ.

Намаление на годишна база се отбелязва единствено при производството на ток, като през юли т.г. намалението е с 4,8% спрямо седмия месец на миналата година.

При доставките на горива през юли се отчита увеличение на месечна база за всички групи с изключение на дизеловото гориво и природния газ, където намалението е съответно с 2% и с 18%.

В същото време е отчетен 60-процентен ръст при доставките на твърди горива и 37-процентен ръст при пропан-бутана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още