IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 6 хиляди солунски фирми са преместили бизнеса си в България

Засилва се сътрудничеството в областта на културния туризъм с Гърция

13:47 | 20.09.12 г.
Близо 6 хиляди солунски фирми са преместили бизнеса си в България

Вследствие на кризата в Гърция около 6 хиляди предприятия, основно от региона на Солун, са се преместили да работят в България. Това съобщи пред журналисти кметът на Солун Янис Бутарис, предаде БТА.

Гръцките фирми са били привлечени от ниските данъци в България и от факта, че животът тук е по-евтин, отколкото в южната ни съседка.

Последните данни сочат, че безработицата в Гърция е 25 %, като при младите хора тя достига до 40 процента. Проблемите се задълбочават и след 50-процентното намаление на бюджетната субсидия за общините, посочи Бутарис.

Според кмета на Солун двете съседни държави имат редица възможности за сътрудничество, особено в областта на туризма. В тази връзка той посочи, че въпреки кризата туристическият бранш тази година бележи ръст, което е добър показател за развитието на региона.

Гърция има традиции в туризма, свързани с пътя на виното, затова заедно с българските ни колеги обсъждаме бъдещи проекти да включим в мрежата на виното за Северна Гърция и българските географски региони с традиционните винени сортове, посочи кметът.

България и Гърция могат да развиват и съвместен културен и исторически туризъм. През 2013 г. Гърция ще отбележи 1150 години от началото на просветителската дейност на солунските братя Кирил и Методий.

В тази връзка кметството планира различни събития, сред които научна конференция и изложба за градовете, които те са посетили. „Затова разчитаме на съдействие и от българска страна", посочи още кметът на Солун.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още