IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И тази година туристическият бранш не успя да удължи сезона

Въпреки по-ниските цени през септември българите не правят резервации, отчитат хотелиери

11:34 | 27.09.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	И тази година плажовете по Черноморието не бяха достатъчно пълни през септември. <em>Снимка: БТА</em></p>

И тази година плажовете по Черноморието не бяха достатъчно пълни през септември. Снимка: БТА

Един от най-големите проблеми на бизнеса през изтичащия летен туристически сезон е невъзможността на бранша да удължи сезона и активно да използва месеците септември и октомври, привличайки туристи.

Това става ясно от изказване, изпратено до медиите, на Елена Иванова от Управителния съвет на "Съюз на собствениците - Слънчев бряг“ по повод на Международния ден на туризма - 27 септември. 

Правейки равносметка на изминалия летен туристически сезон, Иванова посочва, че преди години хотелите работели и след 5 октомври, докато тази година това не се случва. Според нея е необходимо да се наблегне повече на рекламата, на "крилата" на сезона, да се помисли за съвместни действия на държавата и туроператорите в посока неговото удължаване.

Елена Иванова препоръчва да се използват по-ефективно пенсионните фондове от западноевропейските държави, а също така и да се организират спортни мероприятия в комплекса. „Ако подобни програми заработят в бъдеще, резултатите ще се увеличат“, допълни Иванова.

Друг проблем на изтичащия летен сезон тази година е фактът, че предимно чужди туристи с ранни записвания са почивали в края на август и началото на септември. Въпреки че през това време цените са по-ниски с около 20-30 на сто в сравнение с юли и началото на август, гостите с по-богат опит в навременното резервиране са предимно чужденци. Все още българите, планиращи по-рано ваканциите си, не са много, посочва Иванова.

От управата на комплекса отчитат, че тази година той е бил предпочетен от англичани, ирландци, германци, израелци, румънци, както и от туристи от централноевропейските държави - Унгария, Полша, Чехия, Скандинавските страни. Значителен дял това лято са имали и туристите от Русия, Украйна и Молдова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:34 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още