IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поскъпването на суровините удари и производството на захарни изделия у нас

В ситуация на криза предпочитаме да запазим пазарните цени, споделя търговският директор на „Захарни заводи” - Горна Оряховица Красимир Добрев

08:43 | 02.10.12 г.
Поскъпването на суровините удари и производството на захарни изделия у нас

Две са основните причини за реализираната загуба от „Захарни заводи”, Горна Оряховица в края на първото полугодие на тази година. Загубата се дължи преди всичко на някои макроикономически фактори, като нарастването на цените на суровините и горивата, а от друга страна, на кризата, която все още не е отминала. Като нетен резултат компанията отчита загуба от около 550 хил. лв. за първите шест месеца на годината, заяви пред Investor.bg търговският директор на дружеството Красимир Добрев.

В същото време заводът е реализирал 10% ръст на приходите спрямо същия период на миналата година, а оперативната печалба на компанията е 4 млн. лв за първото полугодие.

Добрев посочи, че фирмата залага на запазването на пазарните цени, въпреки че това носи финансови загуби.

„В ситуация на криза предпочитаме да запазим пазарните цени, на които продаваме нашите изделия. Като вземем тези два фактора под внимание се получава, че дружеството е на загуба”, коментира Добрев.

По отношение на производството на захар търговският директор посочи, че в рамките на текущата финансова година пазарният дял на компанията е около 25%, като по принцип делът на фирмата винаги се е движил между 25-30% в това производство.

За първите шест месеца на тази година компанията има приход от близо 70 млн. лв. от всички продуктови сегменти, на които работи. Търговският директор каза още, че фирмата планира да увеличи износа на захарни изделия. Към момента осъществяваният експорт е към Русия, Турция, Румъния, Гърция и някои страни в Европейския съюз.

Преди дни „Захарни заводи” отбеляза 100-годишнината от основаването си. Активите на компанията към края на 2011 г. са в размер на 114,7 млн. лв. Приходите от продажби на групата за 2011 г. са 149,8 млн. лв., консолидираната нетна печалба е 7,6 млн. лв.

Представяме ви блиц интервю с търговския директор Красимир Добрев.

- Защо разширихте производството си на спирт?

Ние произвеждаме етилов алкохол от 1923 г. Това не е нов пазар за нас. Правени са периодични реконструкции на завода за етилов алкохол, като през 2006 г. бе обновен напълно. Тогава преценихме, че пазарът е достатъчно изискващ, за да инвестираме в пълното му реновиране. Инвестицията е сериозна. Ние практически построихме напълно наново спиртната фабрика по немска технология. Увеличихме повече от три пъти продажбите на спирт спрямо периода преди реконструкцията.

- Какъв е делът на компанията на пазара на спирт у нас?

Аз бих отговорил по следния начин. Към 85% от нашия спирт се реализира в Европа и едва 15% е този, който се реализира на територията на България.

- Оправдаха ли се инвестициите в завода за спирт?

Разбира се. Инвестицията в производството на спирт е ключов фактор за нас, защото това е мостът ни към експорта. Този сегмент е най-добрият по отношение на експортните ни политики. Благодарение на него успяхме да навлезем в много чужди пазари. За последните пет години изнесохме продажбите си на европейския пазар. Там има много стабилни договори и равнища.

- За кои страни изнасяте етилов алкохол?

В последните години сме фокусирали вниманието си върху стратегически пазари в Белгия, Чехия, Гърция, Румъния.

- На този модел ли ще залагате и в бъдеще - повече производство на етилов алкохол и експортът му, отколкото на захар и захарни изделия?

Не можем да правим съпоставка. Компанията оперира в 6 различни сфери и ние полагаме грижи и работим така, че да развивам всеки сектор, според възможностите, които имаме и ситуацията на пазара. Ние се справяме добре що се отнася до етиловия алкохол, но захарните изделия са наш приоритет. Компанията е разпознаваема основно заради производството на захар и захарни изделия.

- Как ще развивате бизнеса си оттук нататък?

Разбира се, не и без инвестиции във високотехнологично производство. Ние влагаме сериозни суми в екологични проекти. От 2002 г. насам сме направили инвестиции на стойност 67 млн. лв., като голяма част от тях са вложени в проекти с екологичен характер, пазещи околната среда. Например през 2008 г. сложихме филтър на комините си, който преработва вредните емисии и голяма част от тях не навлизат в атмосферата.

Свързани компании:

Захарни заводи АД(ZHZA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:43 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още