IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България закъснява с подготовката за въвеждането на цифровизацията

По-малко от 14% от българите са наясно със същността и ползите от нея, заяви президентът Росен Плевнелиев

14:29 | 03.10.12 г. 5
<p>
	<em>Президентът Плевнелиев и председателите на СЕМ и КРС участваха във форума &quot;Година преди старта: Дигитална България&quot;. </em>Снимка: <em>БТА</em></p>

Президентът Плевнелиев и председателите на СЕМ и КРС участваха във форума "Година преди старта: Дигитална България". Снимка: БТА

България закъснява сериозно с подготовката за въвеждането на цифровото наземно разпространение. Тази теза защитиха Георги Лозанов, председател на Съвета за електронни медии (СЕМ) и Веселин Божков, председател на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), които днес участваха във форум, посветен на бъдещото въвеждане на цифровизацията у нас, който бе открит от президента Росен Плевнелиев.

Председателят на КРС припомни, че първият план за цифровизиране бе приет през 2008 г., а текущият актуализиран план за въвеждането й бе готов преди няколко месеца, без да има особено големи промени. В тази връзка той коментира, че изминалите четири години са изгубено време, в което цифровизацията отдавна вече можеше да бъде факт.

Божков изтъкна, че голяма част от процедурите по въвеждането имат и административен характер, което допълнително ще забави процеса. Лозанов също потвърди мнението на Божков, като заяви, че крайният срок за въвеждането й е „както достатъчен, така и кратък“.

"Цифровата телевизия е едно социално преимущество, което ще бъде в полза на по-бедни хора в страната. Затова въвеждането й е от такова значение, но преди всичко гражданите на страната ни трябва да бъдат информирани по-добре за нея", допълни Лозанов.

В тази връзка президентът Росен Плевнелиев заяви, че според проучване, направено у нас, по-малко от 14% от българското население е наясно какво точно представлява цифровизацията и какво ще се изиска от тях, за да се включат в процеса.

Той коментира, че предстои да стартира мащабна кампания, която ще бъде проведена с цел информиране на обществото за значението и естеството на дигиталното излъчване.

Пред Investor.bg Божков не коментира какъв е размерът на средствата, необходими за въвеждането на цифровизацията. Крайният срок за въвеждането й септември 2013 г.

"Трябва първо държавата да отпусне средства на Министерството на отбраната, за да освободи заетия в момента честотен ресурс. Чак тогава ще стане ясно колко още пари са нужни на страната ни, за да въведе цифровизацията", заяви той.

Той поясни, че всяко домакинство ще трябва да си закупи устройство-приемник, което да бъде поставено към телевизора, за да може да приема цифровия сигнал. Тези устройства ще струват между 40 и 50 лв.

Припомняме, че България е единствената страна-членка на Европейския съюз, в която цифровото наземно разпространение все още не е въведено. Някои страни, като Швейцария, Хърватска и Норвегия, които дори не са членове на ЕС, вече отдавна са приключили с този процес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 2
Боян
преди 11 години
Е защо, за да може Булсат и сие да си лапат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
sonka.74
преди 11 години
А защо не се коментира защо у нас цифровизацията на тв сигнала се забави. Докато беше на посещение В България еврокомисар Н.Крус сподели, че има наказателна процедура срещу страната за непрозрачните конкурсите за мултиплесксите. А ако изпуснем и договорения срок за въвеждането й, май от ЕК ще ни отворят още една наказателна процедура...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
platon
преди 11 години
Дянков хубаво го каза,няма смисъл държавата да хвърли стотици милиони за остаряла технология като тази на цифровизацията,вече има и други начини как повече телевизии могат да бъдат предавани безплатно за хората и спокойно това може да стане през интернет и без това трябва да осигурим широлколентов достъп до населените места.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Stefan_K._Koitchev
преди 11 години
Вече всички нови телевизори имат необходимия тунер за приемане(DVB-T). Устройството ще трябва само за по-старите телевизори, което е жалко, защото по-бедните хора(със стари ТВ) ще трябва да си го купуват. Дано държавата ги субсидира за покупката му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
0pk
преди 11 години
безсмислено ми се струва, ама нали трябва да сме в крак с модата.има смисъл, ако самите телевизори ги правят с такива вградени джаджи.аман от допълнителни устройства и кабели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още